Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:628490
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.03.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jānis Zābers bija izcils latviešu operdziedātājs. Lai gan dziedoņa mākslinieciskā darbība aptvēra tikai nedaudz vairāk par desmit gadiem, tomēr tā iezīmēja spilgtu laikmetu latviešu operdziedātāju vēsturē.
Viņš bija spožs itāļu, krievu un latviešu operu varoņu atveidotājs, kā arī kamerdziedonis. Daudzas dziesmas, arī operu lomas komponisti rakstīja tieši viņam. Dziedātāja talantu augsti novērtēja kritiķi, komponisti, diriģenti, dziedātāji, pianisti. Par viņu jūsmoja citu mākslas nozaru redzami pārstāvji. Tautā viņš bija viens no iemīļotākajiem māksliniekiem.
J. Zābers dzimis 1935.g. 11. augustā Lubānas pusē zemnieku ģimenē. Viņam bija arī vecāks brālis Miervaldis, kurš ļoti rūpējās par Jāni, jo bija 9 gadus vecāks. Viņa ģimenē gan māte, gan arī tālāki radinieki bija lieli dziedātāji, un dziesmu pazinēji. Pirmais mūzikas skolotājs Jānim bija tieši vecākais brālis.
1945.g. viņš sāka mācīties Meirāku pamatskolā. Mīļākās stundas bija dziedāšana un matemātika. Pēc skolas beigšanas viņš iestājās Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā, pēc tam kļuva par Konservatorijas 1. kursa studentu. Tajā laikā viņš sāka saņemt arī pirmās lomas operās: “Fausts, Jolanta” 1960.g. J. Zābers kļuva par pilntiesīgu operas solistu. Nu viņu klausījās Rīgā, Ļeņingradā, Maskavā.
1902.g. tika nolemts jauno solistu sūtīt uz Itāliju pilnveidoties vokālajā mūzikā un iepazīties ar itāļu dziedāšanas skolu. Šajā laikā J. Zābera vārds arvien biežāk parādījās latviešu presē. Uz viņu lika lielas cerības, jūsmoja par iespēju mācīties Itālijā, gaidīja brīnumus. Pēc mācībām J. Zāberu dzimtenē sagaidīja ar lielu sirsnību un interesi. Laikraksti publicēja intervijas ar viņu atmiņās par Itāliju. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1117279
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties