Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:142304
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.07.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jānis Rainis (1865–1929) – latviešu dzejnieks, dramaturgs, sabiedriskais darbinieks
Rainis (īstajā vārdā Jānis Pliekšāns) ir viens no ievērojamākajiem latviešu literātiem. Viņš sasniedzis meistarības un talanta izpausmes virsotnes gan dzejā (krājumi Tālas noskaņas zilā vakarā (1903), Vētras seja (1905) u.c.), gan dramaturģijā – viņa filozofiskās drāmas Uguns un nakts (1905), Jāzeps un viņa brāļi (1919), Indulis un Ārija (1912) u.c. iezīmēja jaunu attīstības pakāpi latviešu teātra mākslā. Latviešu kultūrai Rainis ir nozīmīgs arī kā tulkotājs (J.V.Ģētes Fausta atdzejojums u.c.). Dzejnieks pazīstams arī ar daudzām filozofiskām atziņām, kas izteiktas viņa dzejoļos un lugās. Dzīves laikā Rainis strādājis par juristu, laikraksta “Dienas Lapa” redaktoru (1891–1895) un tulkotāju. Mūža nogalē bija Satversmes sapulces un pirmo triju saeimu (1922, 1925, 1928) deputāts, kā arī izglītības ministrs, 1925.gadā neveiksmīgi kandidēja uz Valsts prezidenta amatu. Revolucionāru uzskatu dēļ cara laikā Rainis 1897.–1903.g. bija izsūtījumā, vēlāk viņš bija spriests dzīvot emigrācijā (1905–1920).

Raiņa personība

Par Raini katram ir izveidojies savs viedoklis, taču visvairāk par viņu mēs varam uzzināt no viņa laikabiedru-draugu, tuvu cilvēku un kolēģu- atmiņām.
„Rainis bija sirsnīgs un taisnīgs, jūtīgs un pat jūtelīgs-visvairāk pret savu darba kritiku, kur piedzīvoja gan slavinājumu, gandarī nesaprašanu un idejiski pretinieka izteiktu pelšanu. Viņš bija smalkjūtīgs pret cilvēkiem, cienīja katrā viņa būtisko labo kodolu. Bet Rainis varēja būt arī nervozs un arī diezgan skarbs. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1142822
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties