Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:182884
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Jāņa Raiņa biogrāfija    4
1.1.  Bērnība    4
1.2.  Ģimnāzija    6
1.3.  Universitāte    8
1.4.  Jaunās strāvas periods    11
1.5.  Slobodskas trimdā    19
1.6.  Šveices trimdā    21
1.7.  Rainis buržuāziskās Latvijas sprostā    22
2.  Darba analīze. „Tālas noskaņas zilā vakarā”    24
Darba fragmentsAizvērt

Rainis – lielākais latviešu dzejnieks, ievērojams dramaturgs un publicists, dziļš domātājs un revolucionārais apgaismotājs, viens no pirmajiem marksisma popularizētājiem Latvijā.
Ar Tautas dzejnieka Raiņa vārdu nesaraujami saistās jaunās šķiras – latviešu strādniecība – atmoda un vēsturiskā augšupeja. Dedzīgs revolucionārs, bezbailīgs publicists un revolūcijas dzejnieks, tautas tribūns, piektā gada revolūcijas iezvanītājs – tāds bija Rainis. Visa viņa jaunrade kopš jaunības gadiem līdz mūža pēdējām dienām veltīta strādnieku šķirai kā sabiedrības pārvietotājam un jaunu vērtību nesējam spēkam. „Mana dzeja, - apliecināja Rainis, - ir priekš proletariāta, un viņas uzdevums to stiprināt garā un jūtās uz lielo gaitu.”
Latviešu strādniecība, atmodusies aktīvai politiskai dzīvei, izvirzīja Raini un pacēla viņa vārdu kā nākamās tautas demokrātijas un komunistisko ideju uzvaras karoga apliecinātāju.
„Atļaujiet atgādināt, - teica par Raini Gorkijs pirmajā Vissavienības padomju rakstnieku kongresā, - nav tādas mazas zemes, kas nevarētu dot lielus vārda māksliniekus... Latvieši radīja varenu dzejnieku Raini.”
„Raiņa ēna, - saka Nikolajs Tichonovs, - slīd pa Rīgas ielām dzimtajiem laukiem kā tautas cildenās slavas ēna, kas vienmēr seko savas tautas lielajai gaitai.”
„Kad mēs runājam, domājam par Latviju, acu priekšā nostājas padomju gados atdzimušās Rīgas torņi, šalc Daugavas viļņi, nāk prātā Raiņa dzeju un lugu rindas. Rainis tiešām kļuvis par tautas dzejnieku šā vārda visaugstākā nozīmē,” tā raksta par lielā dzejnieka neizdzēšamo dzīvi Jānis Sudrabkalns.
J. Rainis kā dzejnieks, dramaturgs un publicists ieņem īpašu vietu kultūras un progresīvās sabiedriskās domas attīstības vēsturē Latvijā. Ar viņa vārdu saistās mūsdienu latviešu literatūras revolucionāri demokrātisko tradīciju izveidošanās, patiesi tautiskās literatūras un visas demokrātiskās nacionālās kultūras varens pacēlums 19. gs. 90. gados un 20. gs. sākumā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1124521
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties