Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:390315
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.04.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Aizbrauciet uz Druvienu - druvēnieši ar lepnumu jums izrādīs vietas, kas saistās ar Jāni Poruku. Tā ir Prēdeļu Jāņa, vēlāk dzejnieka un rakstnieka Jāņa Poruka bērnības pasaule.
Rūdolfs Egle uzskata Poruku dzimtu par vienu no vecākajām druvēniešos. Vecākās zināmās Poruku dzimtās mājas ir Druvienas “Trušļi”. Tur senči dzīvojuši jau pirms Ziemeļu kara, pārlaiduši visus bada un mēra gadus. 19. gadsimta vidū Jānis Poruks sāk apsaimniekot Druvienas “Prēdeļu” mājas, kas tad arī kļūst par dzejnieka dzimteni. No viņa dzimtas nāk komponists un muzikologs Jēkabs Poruks, bet precoties ar Porukiem saradojušies skolotājs un literāts Jānis Kalniņš, mūziķis un dzejnieks Straumes Jānis. Jānis Kalniņš ir Poruka pirmais skolotājs Druvienas skolā. Attālāki radi Porukam ir arī brāļi Egles - Rūdolfs un Kārlis. Abi viņi krājuši un sakārtojuši Poruka literāro mantojumu, dzīves datus un faktus. Poruka uzvārdam ir krieviska izcelsme (порох - šaujampulveris). Uzvārda došanas laikā no dzejnieka vecvectēva Kaļvas Pētera divām iesaukām - Kaļva un Poruks izvēlēta nevis tā, kas nopelnīta ar amatu (vectēvs bija kalējs, tātad “kaļva”), bet gan tā, kas raksturojusi viņa ātro dabu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties