Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:401006
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.1.  J.Akuratera biogrāfija    4
1.2.  Romantisms- skaidrojums un vēsture    10
1.3.  Impresionisma skaidrojums    12
2.1.  Impresionisms J. Akuratera darbos    15
  Z.Mauriņas skatījums un akcentējumi    28
2.2.  Reliģiskie motīvi J. Akuratera darbos    28
3.  J.Akuratera draudzība ar Z.Mauriņu - vēstuļu fragmenti    37
  Secinājumi    41
  Anotācija    43
  Izmantotās literatūras saraksts    44
Darba fragmentsAizvērt

Ievads



Jānis Akuraters ir literāts, romantisma pārstāvis, bet kopumā- spilgta personība latviešu mākslā savas daudzpusības dēļ. Vēlētos darba gaitā parādīt, kā šī īpašība pilnvērtīgi parādās gan rakstnieka dzīvē, gan mākslā. Tas bija viens no iemesliem, kas pamudināja mani veidot šo darbu. J. Akuratera daiļrade skolas kursā netika iepazīta, īpaši tādas interesantas nianses kā impresionisma iezīmes un reliģiskā izpratne autora darbos, ko vēlējos izzināt.
J. Akuraters, no vienas puses, bija cīnītājs par sociāliem jautājumiem- cilvēks ar sapni, kurš aktīvi gatavs to piepildīt, var teikt- romantikas straujais kaujinieks.
Otrā veidā, līdztekus tam, dzīves baudītājs, kas arvien gūst jaunus patīkamus dzīves iespaidus, bet atsevišķos acumirkļos prazdams klusumā, dabas mierā rast harmoniju- impresionisms viņa darbos. Viņa dzīves uzskati ir savdabīgi- interesanta ir viņa reliģiskā izpratne. Man šķiet, jebkuros laikos viņš būtu īpašs, bet ne vienmēr izprotams.
Tādēļ uzskatu, ka impresionismam un reliģiskajai izpratnei ir liela nozīme viņa darbos. Mana hipotēze: impresionisms un savdabīga, daudzveidīga reliģiskā izpratne ir vienas no svarīgākajām J. Akuratera daiļrades iezīmēm, kas parādās dažādos viņa darbos kā daudzpusīgas personības izpausmes. Necentīšos pierādīt, ka J. Akuraters nav romantiķis, bet gan šo sadaļu- impresionisma un reliģisko motīvu- nozīmi viņa mākslā.
Darbā tika izmantots dažādu autoru- zinātnieku- pētījumus par J. Akuratera daiļradi un impresionisma izpausmēm, bet visvairāk autors balstījies uz cienītas literatūrzinātnieces un autora radinieces Zentas Mauriņas pētījumiem, kura ir sniegusi svarīgu ieskatu, lai veidotu savu pētniecību. Šādā veidā vēlos vēl vairāk iepazīt viņas personību un darbību. Darbā pētu viņas dotos J. Akuratera impresionisma piemērus, jo domāju, ka cilvēks ar daudzpusīgiem uzskatiem- Zenta Mauriņa- daudzveidīga personība, kura dzīvē pazinusi un smalkā sarakstē komunicējusies ar lielāko dailes apustuli latviešu mākslā, spējusi saprast, kas J. Akuratera mākslā svarīgākais, viena no retajām, kas spējusi vispusīgi analizēt šī rakstnieka darbību- parādīt romantiķiem neraksturīgo miera , samierināšanās momentu, kas pilnīgi atšķir J. Akuratera mākslu, tādēļ pētu viņas dzīves un mākslas attiecības ar J. Akurateru tieši impresionistiskā skatījuma kontekstā, kuru viņa analizējusi.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1137546
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties