Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:521093
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Iztēle ir priekšstatu pārveidošana un tādu tēlu veidošana uz to pamata, kuriem īstenojoties tiek radītas jaunas materiālās un garīgās vērtības; iztēle ir arī jau eksistējošu, bet cilvēka personiskajā pieredzē nesastaptu objektu tēlu radīšana.
Tāpat kā daudzas citas psihes izpausmes, iztēle attīstījās pakāpeniski. Iztēles attīstība norisinājās ciešā saistībā ar cilvēka vajadzību attīstību. Arheoloģiskie pētījumi un atklājumi liecina, ka jau agrīnajās cilvēces attīstības pakāpēs cilvēkiem bija mitoloģiski priekšstati. Ļoti agri radās arī mākslinieciskā jaunrade. Iztēle attīstījās organiskā saiknē ar materiālās un garīgās kultūras radīšanu, ar priekšstatu loka paplašināšanos par pasauli un dzīvi. Centieni priekšstatīt tuvāko un tālāko nākotni arī pakāpeniski kļuva par cilvēka psihiskās darbības raksturīgu īpatnību. Radoša darbība nav iedomājama bez iztēles. Lai radītu, vispirms ideāli (domās) nepieciešams priekšstatīt sev to, kas tiks iemiesots materiālajā objektā. Mācībās un darbā, saskarsmē ar apkārtējiem cilvēks lielākā vai mazākā mērā darbojas tieši radoši, tas ir, balstās uz iztēli. Spēja paredzēt savas darbības galarezultātu jauna tēla vaidā atšķir cilvēka darbību no pat visattīstītākā dzīvnieka uzvedības.
Iztēle ir organiski saistīta ar citiem psihiskajiem procesiem. Katrā domā, katrā izjūtā, katrā gribas darbībā, ja tā tikai kaut mazliet pārveido pasauli, atrodams iztēles gabaliņš. Atmiņas darbība, iegaumēšanas un atveidošanas procesi ietver iztēles tēlus. Cilvēkam ir grūti domāt, ja viņam nav priekšstatu, kas saistīti ar domāšanas saturu.
Būtiska nozīme iztēlei ir cilvēka emocionālajā dzīvē. Iztēles tēli var būt saistīti ar pārdzīvojumiem un radīt īslaicīgus emocionālus stāvokļus. Ja iztēles tēlu saturs ir saistīts ar cilvēka dzīves galvenajiem mērķiem, tie kļūst par vienu no dziļu un noturīgu jūtu rašanās un attīstības iekšējiem avotiem.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties