Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:819481
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.11.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Apmēram 8. gadu tūkstotī pirms mūsu ēras, jaunajā akmens laikmetā – neolītā, attīstījās lopkopība un zemkopība. Attīstījās darbarīku un ieroču izgatavošanas māka. Cilvēki centās dzīvot noteiktās vietās, nevis klejot no viena uz otru. Viņi vairs nedzīvoja alās, bet centās izveidot sev piemērotus mājokļus. Pirmatnējās kultūras celtnes bija visai primitīvas. Viņi iemācījās darināt traukus no māliem, pīt grozus, aust utt. Māla traukus sākumā darināja, izmantojot ādas maisu, izdobtu ķirbju un koka trauku formas. Vēlāk šīs formas pilnveidojās un attīstījās. Trauku rotāja ar iespiestiem vai apgleznotiem ornamentiem – ģeometrisku figūru vai dzīvnieku shematisku attēlu ritmiskiem atkārtojumiem.
Ilgu laiku valdīja uzskats, ka līdz pat Ēģiptes un Mezopotāmijas kultūras uzplaukumam pēc paleolīta sasniegumiem nekas īpašs nav ticis radīts. Ka tas tā nav, pierādīja 20. gadsimta 50. – 60. gados atklātie klinšu zīmējumi un gleznas.
Bronzas laikmetā pieauga cilvēku tehniskā prasme. Viņi iemācījās kausēt metālu, sakausēt varu un alvu, iegūstot bronzu, ko izmantoja darbarīku un ieroču izgatavošanai. Līdzās praktiskām lietām darināja arī dažādas rotaslietas, līdz ar to attīstījās tāda metālapstrādes tehnika kā kalšana un liešana. Ieviesās arī ornamentējums, kas kļuva visai plastisks.
Divupi uzskata par zemi, kurā dzimusi zemkopība. Labības graudi sākumā lietoti uzturā putraimu veidā, vēlāk atklāts paņēmiens cept neraudzētas mīklas plāceņus. Tikai pamazām izveidojusies māka cept maizi tādu, kādu pazīstam mūsdienās. Divupē mēnešiem nelīst lietus, tādēļ cilvēki bijuši spiesti apūdeņot savus laukus līdzīgi kā Ēģiptē, taču lietojot citādus paņēmienus. Tigras un Eifratas lejtece veido purvainu līdzenumu ar vairāku metru biezu auglīgi dūņu kārtu. Lai šo zemi varētu apstrādāt, bija jārok kanāli, liekais ūdens jānovada no laukiem un jāsaglabā sausajam periodam. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties