Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:691050
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.08.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  LATVIJAS ĀRPOLITIKA PIRMS OKUPĀCIJAS GADOS    5
1.1.  Latvijas ārlietu resora izveide un darbība 1918.-1940. gadā    7
1.2.  Ārlietu resora likvidācija un Latvijas sūtņu darbība pēc valsts okupēšanas 1940. gadā    10
2.  LATVIJAS UN ITĀLIJAS DIVPUSĒJO ATTIECĪBU PIRMSĀKUMI UN ATTĪSTĪBA    15
2.1.  Latvijas brīvvalsts laikā Itālijā dienējušo sūtņu turpmākā darbība    17
2.2.  Latvijas un Itālijas kultūrdialogs    19
2.3.  Latvieši Itālijā    22
3.  LATVIJAS DIPLOMĀTISKĀ DIENESTA PĀRSTĀVJU DARBĪBA TRIMDĀ    24
  NOBEIGUMS    26
  KOPSAVILKUMS    28
  IZMANTOTO AVOTU UN LITERATŪRAS SARAKSTS    30
  ANOTĀCIJA    33
  SUMMARY    34
  PIELIKUMS    35
Darba fragmentsAizvērt

KOPSAVILKUMS
1. Bieži vien rodas jautājumi par to, vai, Latvijā pastāvot demokrātijai, tomēr nebūtu izdevies nosargāt neatkarību, vai K. Ulmaņa un īpaši V. Muntera ārpolitika nebija kļūdaina, atbilde ir noliedzoša, jo totalitāro režīmu Vācijā un Krievijā dēļ Latvijas neatkarība nebija nosargājama, lai arī kāds politiskais režīms būtu valdījis valstī.
2. Starp Pirmo un Otro pasaules karu Latvijas ārpolitikas galvenais mērķis vienmēr ir bijusi valsts drošība un neatkarības nosargāšana, kas izpaudās dažādu līdzekļu izmantošanā, viens no kuriem bija kolektīvā drošība, ko teorētiski nodrošināja dalība Tautu Savienībā, taču 1935. gadā sākās tās sabrukums, tāpat Latvija izvairījās pretnostatīt sevi jebkurai no lielvalstīm vai oficiāli iesaistīties lielvalstu veidotajos blokos.
3. Latvijas diplomātiskais dienests ir vienīgā Latvijas Republikas institūcija, kura kopš valsts nodibināšanas 1918. gadā darbojusies bez pārtraukuma līdz mūsdienām, taču diplomātiskie un konsulārie pārstāvji oficiālu statusu ieguva tikai pēc 1921. gada 26. janvāra, kad Latvijas valsts neatkarība tika atzīta de iure.
4. Pēc Latvijas aneksijas PSRS sastāvā pārstāvji ārzemēs saņēma rīkojumu no 6. augusta nodot visus Latvijas pārstāvniecību arhīvus un īpašumus PSRS pārstāvniecībām attiecīgajās valstīs.
5. Neskatoties uz Latvijas ārlietu resora brutālu likvidāciju, tieši Latvijas diplomātiskais dienests pēc okupācijas 1940. gadā bija vienīgais likumīgais Latvijas Republikas varas pārstāvis, dienesta pastāvēšanu nodrošināja tas, ka pārstāvniecības atradās ārpus okupētās Latvijas teritorijas.
6. Latvijas un Itālijas divpusējās attiecības aizsākās 20. gadsimta 20. gadu sākumā, ko veicināja tas, ka Itālija bija viena no pirmajām valstīm, kas 1921. gadā atzina Latviju de iure, taču Latvijas un Itālijas savstarpējo attiecību pārtraukumā vainojama ne tikai Latvijas okupācija, bet arī Itālijas stāvoklis pēc Otrā pasaules kara un situācija Eiropā.
7. Kopumā Itālijā no Latvijas valsts dibināšanas līdz okupācijai Latvijas intereses ar dažādiem panākumiem aizstāvēja četri sūtņi – Miķelis Valters, Vilis Šūmanis, Pēteris Sēja un Arnolds Spekke, divi no kuriem arī pēc Latvijas okupācijas aktīvi turpināja darboties Latvijas labā.
8. Latvijas un Itālijas mākslas un kultūras telpa pārklājās baznīcās un pilīs, kur vēl šodien apskatāmi dažādu Itālijas mākslinieku un arhitektu darbi, taču Latvijas un Itālijas kultūrdialoga uzturēšanā lielu ieguldījumu devusi Marta Rasupe, kura, dzīvodama Itālijā no 20. gadsimta 30-tajiem gadiem līdz pat savai nāvei, tulkojusi latviešu rakstnieku darbus itāļu valodā, vadījusi raidījumus Vatikāna radio latviešu valodā un palīdzējusi arī latviešu bēgļiem pēc Otrā pasaules kara.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1333594
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties