Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:686297
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.05.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads   
2.  Itālijas Konstitūcijas vispārējs raksturojums   
3.  Personas tiesiskā statusa pamati   
4.  Tiešās demokrātijas tiesiskā regulēšana   
5.  Likumdošanas vara   
6.  Izpildvara   
7.  Tiesu vara   
8.  Iālijas federālisms   
9.  Vietējā pašvaldība   
10.  Nobeigums   
Darba fragmentsAizvērt

Itālijas konstitūcijas izstrāde noritēja ļoti sarežģītos apstākļos. Satversmes sapulcei, kurai savu darbu vajadzēja pabeigt 1947 g. 24 februārī, Konstitūciju pieņēma tikai 1947 g. 22 decembrī ar 453 balsīm pret 22. No 1948 g. 1 janvāra tā stājās spēkā.
2. Itālijas Konstitūcijas vispārējs raksturojums.
Viena no Itālijas Konstitūcijas īpatnībām ir tā, ka tajā nav preambulas. Tā iesākas ar ievada sadaļu “pamatprincipi”, kurā ietvertas pašas svarīgākās, vispārējās pamatnostādnes, kas raksturo Itālijas Republikas konstitucionālo iekārtu. Tās pirmā panta pirmajā daļā noteikts, ka Itālija ir demokrātiska republika, kas balstās uz darbu. Šo pēdējo nostādni varētu pieskaitīt pie sociālisma ideoloģijas pamatnostādnēm, kaut gan, kas ar to domāts patiesībā, grūti spriest. Šī paša panta otrajā daļā noteikts, ka suverenitāte pieder tautai, kas to realizē tādās formās un robežās, ko tai piešķir Konstitūcija.
Konstitūcijā praktiski ir atspoguļotas visas attiecības starp nacionālajām un starptautiskajām tiesībām. Īpaši, šajā sakarībā jāatzīmē, 10 panta 1. daļā noteiktā norma, ka Itālijas tiesību sistēma atbilst vispāratzītām starptautiskām tiesību normām. Konstitūcijas 11. pants nosaka: “Itālija noraida karu kā līdzekli, lai atņemtu brīvību citām tautām, lai risinātu starptautiskos strīdus; uz vienlīdzīgiem principiem ar citām valstīm piekrīt suverenitātes ierobežošanai, kas nepieciešams kārtībai, kura nodrošina mieru un taisnīgumu starp nācijām; tā atbalsta un sadarbojas ar starptautiskām organizācijām, kas tiecas uz šo mērķi”.
Šīs normas kļuva par tiesisko pamatu, lai valsts iestātos Eiropas kopienā (šodien- Eiropas Savienība) un nodotu tai tiesības regulēt daļu ekonomiska un sociāla rakstura jautājumu. Normas, kas atspoguļotas 11 un 12 pantā, izrādījās tik pilnīgas, ka Konstitūcijā nevajadzēja izdarīt nevienu izmaiņu Itālijai integrējoties ES (pēc Māstrihtas līguma parakstīšanas 1992. gada 7. februārī, vairāk nekā pusei ES dalībvalstu vajadzēja izdarīt izmaiņas savās konstitūcijās). Konstitūcijā ir iestrādātas arī tradicionālās starptautisko tiesību normas,- par kara pieteikšanas kārtību un starptautisko līgumu ratifikāciju.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties