Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:542875
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.05.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Korāns- galvenie Islāma svētie raksti, kurus Dievs ar eņģeļa Gabriēla starpniecību atklājis Muhamedam. Pirmie trīs Halīfi vāca materiālus, kas savu galīgo noformējumu ieguva Osmāna Bin Afana laikā. Korānam musulmaņu acīs ir tikpat liela nozīme kā kristiešu acīs Kristum.
Islāms ir svētās “grāmatas” jeb svēto “rakstu” reliģija. Reliģijai bija nepieciešami svētie raksti. Ideja par “Kitāb”- “Grāmatu” jeb “Rakstiem”, šķiet, pieder Muhamedam, kurš to bija aizguvis no jūdiem un kristiešiem. Pats Muhameds gan neko neuzrakstīja, bet atsevišķas atklāsmes jeb sludināšanas daļas laikam pierakstīja viņa sekotāji vēl pravieša dzīves laikā.
Arābu vārds Qur’ān (Korāns) nozīmē “skaļa lasīšana, skaitīšana no galvas”. Pravieša vēstījumu cilvēki sākotnēji iemācījās no galvas un atkārtoja. Korāns rakstveidā fiksēts pēc halīfu un Muhameda tuvāko sekotāju ierosmes. Uzskata, ka korāna oficiālo tekstu licis sagatavot trešais halīfs Osmāns laikposmā no 650.g. līdz 656.g., kad viņš atklāja, ka viņa armijas karavīriem ir pretēji ieskati par pareizajiem pravieša vārdiem.
Korāns ir sakārtots pēc atsevišķo sūru (t.i., korāna daļu) garuma (no 3 līdz 286 ajātiem, izņēmums ir ievadsūra), nevis hronoloģiskā vai loģiskā secībā.
Korāns ir sarakstīts ritmiskā prozā. Tradicionāli Korāna valodu uzskata par perfektu un tā stilu- par nepārspējamu. Korānu drīkst recitēt tikai arābiski, un tas nav tulkojams citās valodās.
Korānā(atskaitot nelielo ievadsūru “Fātihu”) katrs vārds nāk tieši no Allāha. Tā kā Allāhs atbild par katru savu vārdu, tad korānā nedrīkst būt ne mazākās kļūdas vai nepareizības. No šā viedokļa raugoties, ir saprotams, kāpēc Korāns devis impulsu tik daudzām tradīcijām un zinātnēm, kā kaligrāfija, deklamācijas māksla gramatika u.c.

Musulmaņa ticības apliecība.
Ak, ticīgie, ticiet Dievam un viņa Apustulim, un Grāmatai, kuru Viņš sūtījis lejup Savam Apustulim, un Grāmatai, kuru viņš sūtījis lejup jau iepriekš! Kas netic Dievam un Viņa eņģeļiem, un Viņa Grāmatām, un Viņa pravietim, un pastarajai dienai, tie notuļ ir nomaldījušies. Korāns 4:135 (Tulkojis Uldis Bērziņš)
Mekas atklāsmes zvaigzne.
Mekas atklāsmes zvaigzne.
Žēlīgā un žēlsirdīgā Dieva vārdā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1221244
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties