Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:374212
 
Vērtējums:
Publicēts: 31.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Daži rietumu pārstāvji, tai pat skaitā arī ASV prezidents Bils Klintons, apgalvo, ka Rietumu konflikti ir neviss ar visu islamu kopumā, bet tikai ar nemierīgajiem islama ekstrēmistiem. Četrpadsmit gadsimtu ilgā vēsture liecina par kaut ko citu. Attiecības starp islamu un kristietību – kā pareizticīgo, tā arī visu formu katolicismu, nav bijušas nemaz tik gludas. Katrs, priekš katra bija citāds. Salīdzinoši ar turpmākajām un dziļo konfliktu attiecībām starp islamu un kristietību, 20 gadsimta konflikts starp liberālo demokrātiju un marksismu ir ātri tekošs, pat virspusēji vēsturisks fenomens. Dažreiz bija mierīga esamība; taču daudzreiz biežāk attiecībās bija atklāta konkurence kura pakāpeniski pārauga ‘’karstā’’ kara pakāpē. Pēc Džona Espozito, ‘’ vēsturiskā dinamika ... tiešā veidā noveda šīs sabiedrības savstarpējā sacensību cīņā un laiku pa laikam lika saskarties ar nāvējošām sadursmēm, cīņā par varu, zemi un dvēseli. Ilgo gadsimtu gaitā šo divu reliģiju liktenis pārcieta gan augšupeju, gan lejupslīdi, kā grandiozos uzplaiksnījumos, tā arī klusuma brīžos.
Pirmatnējā arābu – islama ekspansija, kura notika sākot ar septītā gadsimta sākumu līdz astotā gadsimta vidum, nostiprināja musulmaņu kundzību Ziemeļu Āfrikā, Ibērijas pussalā, tuvajos Austrumos, Persijā un Ziemeļu Indijā. Aptuveni divu gadsimtu ilgās robežas kura atdalīja divas ticības - islamu un kristietību, stabilizējās. Pēc tam, vienpadsmitā gadsimta beigās, kristietība atkal atguva kontroli pār Rietumu Vidusjūru , iekaroja Sicīliju un sagrāba Toledo. 1095. gadā sākās (krustu karu gājieni), un pusotras simtgades garumā kristieši neatlaidīgi centās nostiprināt varu Svētajā zemē un tuvo Austrumu blakus apgabalos, kamēr 1291. gadā pazaudēja Akru, savu pēdējo nozīmīgāko centru. Pa to laiku uz skatuves parādījās turki - osmāņi. Sākotnēji viņi novājināja Bizantiju un pēc tam iekaroja lielu daļu Balkānu pussalas un Ziemeļ Āfriku, 1453. gadā sagrāba Konstantinopoli, 1529. gadā – Vīni. Gandrīz tūkstoš gadus, - atzīmē Bernards Luis, - no pirmās mauru izsēdināšanas Spānijā, līdz pat otrajai reizei, kad turki ieņēma Vīni, Eiropa bija apdraudēta no islama puses. Islams tika uzskatīts par vienīgo civilizāciju, kura lika šaubu ēnu ka Rietumi izdzīvos, turklāt notika tas mazākajā mērā divreiz.
Piecpadsmitajā gadsimtā paisumu nomainīja bēgums. Pakāpeniski kristieši atgrieza sev Ibērijas pussalu. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties