Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:716618
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Priekšmetu vai dzīvu būtņu īpašības vai pazīmes gan latviešu, gan krievu vlodā nosauc īpašības vārdi, kā arī īpašības vārdi abās valodās atbild uz jautājumiem kāds? kāda? kādi? kādas? / какой? какая? какое? какие?
Īpašības vārdam gan latviešu, gan krievu valodās ir daudz kopējo īpatnību un pazīmes: 1) īpašības nozīme, 2) deklinācija, 3) samērā plašas sintaktiskā lietojuma iespējas. Īpašības vārdiem ir 5 gramatiskās kategorijas: dzimte, skaitlis, locījums, noteiktā / nenoteiktā galotne, salīdzināmās pakāpes.Dzimtē, skaitlī un locījumā īpašības vārds parasti saskaņojas ar lietvārdu, uz ko tas attiecas. Ja lietvārds ir nelokāms, tad īpašības vārds rāda dzimti, skaitli un locījumu.
Īpašības vārdam, tāpat kā lietvārdam, ir visas trīs nominālās kategorijas: dzimtes kategorija, skaitļa kategorija, un locījuma kategorija, jo īpašības vārda dzimti nosaka lietvārds, ar kuru tas ir saistīts. Īpašības vārda dzimte ir atkarīga no lietvārdu dzimtes. Gan krievu, gan latviešu valodā īpašības vārdam ir tāda pati dzimte kā lietvārdam, ko tas apzīmē, piemēram, mazs zēns, maza meitene un маленький мальчик, маленькая девочка. Krievu valodā šīs dzimtes galotnes atšķiras tikai vienskaitļa formā:
-ый,
-ой,
-ий,
-ое,
-ее,
-ая,
-яя
šīs galotnes attiecas uz īpašības vārda noteikto formu; nulles galotnes –о, -е, -а, я - šīs galotnes attiecas uz īpašības varda nenoteikto formu, bet daudzskaitlī, vienkāršības dēļ, ir tikai viena galotne, kura attiecas uz visām trīm dzimtēm –ые, -ие - šīs galotnes attiecas uz īpašības vārda noteikto formu un –ы, -и galotnes attiecas uz īpašības varda nenoteikto formu, piemēram, …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties