Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:944808
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.02.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
  LATVIJA KĀ STARPTAUTISKĀ KAPITĀLA PIESAISTES OBJEKTS    3
  LIELĀKIE ĀRVALSTU INVESTORI LATVIJĀ (MILJ. USD)    5
  ĀRZEMJU KAPITĀLS KONCENTRĒJAS RĪGĀ    9
  PRIVATIZĀCIJA - VEIDS, KĀ PIESAISTĪT ĀRVALSTU INVESTĪCIJAS    10
  LABĀKIE UZŅĒMUMI JOPROJĀM IR VALSTS ĪPAŠUMĀ    10
  IEGULDĪTĀJI CENŠAS APIET NESKAIDRĪBAS LIKUMOS    11
  VALSTS JAUCAS INVESTĒTĀJU DARBĪBĀ    12
  LIELĀKAIS ĀRVALSTU IEGULDĪJUMS - NO LIELBRITĀNIJAS    12
  VIETĒJĀ INVESTĪCIJU KLIMATA PRIKŠROCĪBAS UN TRŪKUMI    12
  NOBEIGUMS    13
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    14
Darba fragmentsAizvērt

Gandrīz visās valstīs rūpējas par ārvalstu investīciju piesaistīšanu un ārējās tirdzniecības attīstību, kas nozīmē papildu iespējas ekonomikas attīstībai. Svarīgi, lai starpvalstu tirdzniecība un investīcijas veicinātu starptautisko darba dalīšanu, kas ļauj specializēties atsevišķas firmas konkrētiem apstākļiem piemērotas produkcijas ražošanā, nodrošinot zemākas cenas un vienlaikus ļaujot saglabāt plašu tirgu.
Pašlaik Latvijā pastāv daudz neskaidru un līdz galam neizstrādātu jautājumu par ārvalstu kapitāla ienākšanu valstī. Pārāk lielie nodokļi ir tikai viens no daudzajiem iemesliem, kādēļ tik daudzas ārvalstis neredz perspektīvas savu līdzekļu ieguldīšanai Latvijas uzņēmumos.
Šajā darbā ir analizēta situācija par ārvalstu investīciju nozīmīgumu Latvijas ekonomikas attīstībā. Aplūkoti arī galvenie apstākļi, kas darbojas par vai pret ārvalstu ieguldījumu piesaisti Latvijas uzņēmumiem.
Kopš Latvija ir neatkarīga valsts un vairs neietilpst sabrukušās PSRS vienotā tautsaimniecības kompleksā, sāka pāriet uz tirgus ekonomikas pamatiem, tā kļuva par starptautiskā kapitāla migrācijas objektu. Tirgus ekonomikai paplašinoties, radās zināms vakuums, ko centās aizpildīt dažādas ārvalstu firmas un transnacionālās korporācijas. Pirmajos neatkarības atjaunošanas gados starptautiskā kapitāla interese par Latviju pirmām kārtām saistījās ar tilta lomu un tranzītkoridoru starp kādreizējo PSRS telpu(NVS valstīm) un Rietumiem. Sabrukusi PSRS plānsaimnieciskā apgādes sistēma radīja labvēlīgus apstākļus, lai lieli, būtībā bezsaimniecīski jēlvielu resursi kļūtu par tirdzniecības objektu starp vēl nenacionalizētām firmām NVS telpā un Rietumu uzņēmumiem. Latvija bija ideāls starpnieks šajos darījumos, jo labi pārzināja Austrumu tirgu. NVS valstis arvien aktīvāk sāka izrādīt interesi par importu no rietumu pasaules, un arī šeit bija nepieciešami Latvijas starpnieki. Vietējā kapitāla trūkums piesaistīja tirdznieciskām operācijām lielu peļņu alkstošu ārzemju kapitālu. Uzņēmējdarbībā vairumtirdzniecībā ieguldīto līdzekļu ātra aprite gan nodrošināja augstu peļņas gada normu, gan radīja izdevīgu dārgu kredītu piesaisti šīm operācijām. Latvijā kādu laiku darbojās ap 20 preču biržu, būtībā starpnieku kantori, kas savos darījumos ērtības dēļ izmantoja biržas mehānismus. Visai liberālais valūtas režīms (jebkuras valūtas brīva ievešana un izvešana bez daudzuma ierobežojuma) piesaistīja Latvijas pirmajām komercbankām ne mazums ārzemju kapitāla. Termiņu noguldījumu augstās procentu likmes bija spēcīgs arguments ārzemju līdzekļu pieplūdei, jo tāda apmēra procentu gada normas Rietumu kredītiestādēs saņemt nevarēja. Procentu likmju starpība brīvi konvertējamai valūtai bija četrkārtīga un pieckārtīga, Latvijas nacionālajai valūtai pat pārsniedza piecpadsmitkārtīgu līmeni.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1114673
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties