Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:736014
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.04.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Inventarizācijas veidi un vispārējie inventarizācijas veikšanas un noformēšanas noteikumi.    3
2.  Uzņēmuma mantas inventarizācija.    8
3.  Finansu ieguldījumu un vērtspapīru inventarizācija.    11
4.  Naudas līdzekļu inventarizācija.    13
5.  Uzņēmumu krājumu inventarizācija.    15
6.  Uzņēmuma norēķinu inventarizācija.    17
7.  Uzņēmuma kontu inventarizācija.    19
  Nobeigums    20
  Izmantotā literatūra    21
  Pielikumi.    22
Darba fragmentsAizvērt

Izdzirdot vārdu inventarizācija, bieži vien ar to iedomājas veikalu, kurā tiek pārskaitītas un pārbaudītas preces, taču patiesībā inventarizācija ir daudz sarežģītāks un darbietilpīgāks process, kam grāmatvedībā ir ļoti svarīga loma, jo inventarizācija ir Gada pārskata sastādīšanas pirmā stadija. Tas nozīmē, ka ar inventarizācijas izvešanu sākas grāmatveža darbs pie Gada pārskatiem. Tāpēc nolēmu sīkāk iepazīties ar inventarizācijas procesu uzņēmumā no grāmatvedības viedokļa.
Par sava darba mērķi izvirzīju iepazīties ar grāmatvedības metodoloģisko pamatojumu inventarizācijas izvešanai Latvijas uzņēmumos un atspoguļošanu darbā. Tātad Latvijā izdoto likumu un rīkojumu izanalizēšana, kā arī dažādu ziņojumu un komentāru iepazīšana ir veids, kā sasniegt šo mērķi. Pēc literatūras analīzes un iepazīšanas nelēmu veikt apkopojumu par svarīgākajām lietām inventarizācijas izvešanas procesā, lai skaidrāk redzētu to, ko tad īsti sevī ietver inventarizācijas process un kam tajā jāpievērš vislielākā uzmanība.
Inventarizācija ir speciāla pārbaudes procedūra jebkādu vērtību esamībai un to atbilstībai uzskaites datiem. LR likumā “Par grāmatvedību” (11.pants) teikts: “Uzņēmumam, kas uzsāk uzņēmējdarbību, ir jāveic inventarizācija, sastādot tā īpašumā un lietošanā esošo līdzekļu – zemes gabalu, pamatlīdzekļu, ilgtermiņa ieguldījumu, produkcijas, naudas līdzekļu, kā arī prasību un parādu sarakstu. Turpmāk šāda inventarizācija ir jāveic katra pārskata gada beigās, kā arī uzņēmuma likvidācijas vai reorganizācijas gadījumā vai gadījumā, kad ierosināta lieta par uzņēmuma pasludināšanu par maksātnespējīgu.
“Inventarizācija tiek veikta, nosakot īpašuma objektu apjomu vai lietošanu natūrā un salīdzinot prasību un parādu summas ar debitoriem un kreditoriem” (11.pants). “Inventarizācija rezultāti atspoguļojami inventārajos sarakstos” (11.pants).
Inventarizācijas izvešanas noteikumi Latvijas uzņēmumiem izklāstīti LR Finansu Ministrijas instrukcijā Nr.832 06.09.1993.
Šie noteikumi paredz, ka gada inventarizācija var tikt izvesta uzņēmumā četru mēnešu laikā – trīs mēnešus pirms gada noslēguma un 1 mēnesi pēc gada noslēguma – un visi uzņēmuma gada pārskata skaitļi obligāti apstiprināti ar atbilstīgajiem aktiem un dokumentiem.
LR ministru kabineta noteikumos Nr.339 “Par uzņēmumu grāmatvedības kārtošanas organizāciju” izklāstīta inventarizāciju norises kārtība. Šajos noteikumos teikts, ka par inventarizācijām uzņēmumā atbildīgs vadītājs, kurš izveido inventarizācijas komisiju, savukārt individuālajā uzņēmumā inventarizāciju var veikt pats īpašnieks. Inventarizācijai jātiek izvestai materiāli atbildīgās personas klātbūtnē, tikai izņēmuma kārtā var bez. Svarīgi, lai līdz inventarizācijas dienai būtu pabeigti visi attaisnojuma dokumentu apstrāde un aprēķināti atlikumi. Pirms inventarizācijas veikšanas inventarizācijas komisijai:
jāiepazīstas ar inventarizējamo objektu un instrukciju, kā arī jāsastāda inventarizācijas veikšanas plāns;
jāpārbauda, vai visas svēršanas un ierīces ir precīzas un darbības kārtībā;
jāpārbauda, vai visi pēdējie izsniegšanas un saņemšanas dokumenti ir iereģistrēti, ja tas nav izdarīts, jādod laiks lai visas šīs lietas tiktu izpildītas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1158618
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties