Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:264542
 
Vērtējums:
Publicēts: 26.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Teorija    4
3.  Analīze    6
4.  Secinājumi    10
5.  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

1. Ievads
Sazinoties ar interneta starpniecību, mūsu valoda ir neformāla, līdz ar to tiek izmantota stilistiski pazeminātā leksika. Bet kāpēc tādi vārdi tiek izmantoti? Cilvēki tādus vārdus lieto, jo tā tiem vieglāk saprasties. Lielākā daļa šo vārdu ir aizgūti no citām valodām. Katras profesijas un sociālā slāņa pārstāvis runā atšķirīgi, tomēr viņu valodā var saskatīt arī kopējās iezīmes.
Sēžot mājās vai interneta kafejnīcā, tu esi anonīms, otrs cilvēks redz tavu izdomātu vārdu, dažreiz arī fotogrāfiju, kura var piederēt arī citam. Tu vari izveidot tādu tēlu, kādu tu gribētu, lai citi tevi redz. Tas dod cilvēkam drosmes sajūtas, tam šķiet, ka ir pietiekoši pašpārliecināts, neatkarīgs, tas var pateikt tādas lietas, ko nekad nebūtu teicis skaļi. Tieši šī iemesla dēļ interneta valodai ir raksturīga stilistiski pazeminātā leksika.

2.Teorija
Pie stilistiski ekspresīvās leksikas pieder tā leksika, kurai piemīt nozīmes papildkomponents, kas rāda, ka vārda lietojums ir ierobežots ar noteiktu valodas stilu. Stilistiski ekspresīvie vārdi veido vairākas grupas. Pie tiem pieder sarunvalodas vārdi, vienkāršrunas vārdi un vulgārismi.
Pie emocionāli ekspresīvās leksikas pieder vārdi, kas reizē ar jēdzienisko saturu pauž arī runātāja attieksmi pret nosaukto parādību, viņa emocionālo vērtējumu un iedarbojas uz klausītāja emocijām. Emocionālās un stilistiskās ekspresijas savstarpējais saistījums izpaužas arī tādējādi, ka stilistiski neitrāliem vārdiem ar spilgtu emocionālo ekspresiju ir ierobežota lietojuma sfēra.
Starp vārdiem ar stilistisku nokrāsu visvairāk ir sarunvalodas vārdu.
Par sarunvalodas vārdiem sauc īpatnējus, sarunvalodas stilam raksturīgus vārdus (piemēram, bešā - ‘tukšā’). Sarunvalodas vārdiem piemīt vairākas pazīmes, kas tos atšķir no stilistiski neitrāliem vārdiem:
• nepiespiestība, brīva attieksme pret sarunu biedru,
• emocionalitāte,
• konkrētība, vienkāršība, tēlainība,
• nosliece uz humoru un satīru,
• lakonisms.
Sarunvalodas vārdus lieto savā starpā tuvi cilvēki, labi paziņas ikdienas sarunās, kad sarunas biedru izturēšanās var būt brīva, nepiespiesta. Oficiālā sarunā, zinātniskajā un lietišķajā stilā sarunvalodas vārdus nemēdz lietot. Visplašāk tie sastopami daiļliteratūrā - galvenokārt personāža valodā prozas darbos un dramatiskos sacerējumos. Dzejas valodā sarunvalodas vārdi nav tik parasti.
Sarunvalodas vārdi veido visplašāko stilistiski ekspresīvās leksikas grupu. Pēc vārdšķirām vislielākā sarunvalodas vārdu grupa ir darbības vārdi. Sarunvalodas vārdi no literārās normas viedokļa vērtējami par literāriem, bet tiem piemīt zināma nevērīgāka, zemāka stila pieskaņa, jo sevišķi pretstatā oficiālajam stilam. Sarunvalodas vārdus lieto vienkāršākas, mazāk oficiālas, sirsnīgākas, intīmākas noskaņas radīšanai. Tomēr sarunvalodas vārdi savā parastajā izlietojumā atšķirībā no vienkāršrunas vārdiem neaizskar cilvēka valodas izjūtu, viņa estētiskās un morālās jūtas. Sarunvalodas vārdi visbiežāk tiek lietoti sarunvalodas stilā, tos nemēdz lietot zinātniskajā, lietišķo rakstu, svinīgajā un oficiālajā stilā.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties