Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:785746
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 18 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Inflācija, tas būtība un formas    5
1.1.  Pieprasījuma inflācija un tās cēloņi    7
1.2.  Izmaksu inflācija un tās cēloņi    11
1.3.  Inflācijas sekas    13
2.  Inflācija Latvijā    17
2.1.  Inflācijas attīstība un cēloņi Latvijā    18
2.2.  Inflācijas izvērtējums Latvijā    19
3.  Pretinflācijas politika Latvijā    21
  Secinājumi un priekšlikumi    24
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    27
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Inflācija ir viens no svarīgākiem rādītājiem, kas raksturo ikvienas valsts ekonomiku. Mūsdienās dažādu valstu vadībām inflācija ir viena no nopietnākajām makroekonomikas teorētiskajām un arī praktiskajām problēmām, ar kurām jāsaskaras un kuras pastāvīgi jārisina. Arī Latvijai, pārejot uz tirgus saimniecību, nākas norēķināties ar mūsdienu ekonomikas vispārējo parādību, kas, tāpat kā bezdarbs, ietekmē daudzu cilvēku dzīves līmeni.
Inflācija apgrūtina Latvijas iedzīvotāju finansiālo stāvokli, veicina ienākumu nevienlīdzību un dažkārt arī cilvēku nokļūšanu nabadzībā. Centralizētajā plānveida ekonomikā inflācijas procesi tika apslāpēti un slēpti un tos bez speciālas analīzes bija grūti konstatēt. Tāpēc lielākā iedzīvotāju daļa inflācijai un bezdarbam nebija ne psiholoģiski, ne materiāli sagatavota.
2007. gadā Latvijas iedzīvotāji bija ļoti neapmierināti ar cenas vispārējā līmeņa kāpumu jeb inflāciju. Aptuveni no 2004. gada sāka strauji pieaugt inflācija, taču 2007. gada otrā puse pārsteidza visus Latvijas iedzīvotājus. Kopējais patēriņa cenu pieaugums 2007. gada septembrī salīdzinājumā ar 2006. gada septembri bija par 11,4% augstāks, kas ir par 4,6 procentpunktiem augstāks, nekā tas bija 2006. gada beigās.
Kursa darba tēma ir inflācijas cēloņi Latvijā. Jau labu laiku masu mēdijos mēs varam redzēt arvien jaunu un aktuālu informāciju par to, kā Latvijas tirgu un tautsaimniecību kopumā ietekmē inflācija, par inflācijas pieaugumiem un prognozēm. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, šā gada aprīlī, pret iepriekšējā gada atbilstošo periodu, patēriņa cenas pieauga par 17.5 %.
Manuprāt, šobrīd Latvijā tā ir ļoti aktuāla tēma. Ekonomiskā situācija Latvijā atrodas nemitīgā mainībā un mēs bieži sastopamies ar inflāciju un tās radītajām problēmām. Tādēļ izvēlējos sīkāk izpētīt, kas ir inflācija, tās cēloņus un sekas, kā tā ietekmējusi tieši Latvijas tautsaimniecību.
Rakstot šo kursa darbu mērķis ir izpētīt inflācijas procesu, tās rašanās cēloņus un sekas Latvijā, no kā tie ir cēlušies, cik strauji, kas ir veicinājis to celšanos un kāpēc inflācija ir problēma, no ka tā radās un apskatīt antiinflācijas politiku.
Darba uzdevumi:
1. Pamatojoties uz literatūru un lekciju kursu noskaidrot, kas ir inflācija, tās būtība, formas un veidus;
2. Noskaidrot inflācijas rašanās cēloņus un sekas;
3. Analizēt inflāciju un tās cēloņus;
4. Analizēt pētījumā iegūto informāciju;
5. Apskatīt antiinflācijas politikas uzskatus.

Lai varētu izpētīt un izprast šo mērķi, autore sākumā vispirms izpētīšu inflācijas teorētisko bāzi, iepazīšos ar tās veidiem, galvenajām problēmām, kā arī pievērsīšos statistikas datiem vairāku gadu gājumā, analizēšu pieprasījuma un izmaksu inflācijas būtību un to galvenos cēloņus un sekas, lai labāk izprastu notiekošos procesus valstī sasaistīti ar inflācijas izmaiņām.
Pēc teorētiskās inflācijas analizēšanas, centīšos izpētīt inflācijas cēloņus Latvijā, periodā no 2004.gada līdz 2007.gadam un arī izpētīšu prognozes uz 2008.gadu.
Kursa darbā nobeigumā apskatīšu pretinflācijas politiku, kas bija izdarīts, lai inflācija samazinātos.
Kursa darbs ietver 3 daļas:
1. Inflācijas būtība un formas
Autore izpētīja inflācijas procesus, ar kādu rādītāju noteikt inflācijas lielumu, analizēja pieprasījuma un izmaksu inflācijas būtību un cēloņus, kā arī noskaidroja inflācijas sekas.
2. Inflācija Latvijā
Izpētīju inflācijas līmeni pēdējā laikā, iepazīstos ar inflācijas attīstību un cēloņiem Latvijā un izvērtēju inflāciju no dažādiem aspektiem.
3. Pretinflācijas politika Latvijā
Apskatīju pretinflācijas, kā ierobežot inflāciju Latvijā.
Savā darbā izmantoju dažādus literatūras avotus. Izvēlējos dažādu laika periodu lasāmvielu un periodiku (žurnālus un laikrakstus), lai varētu objektīvāk spriest. Arī izmantoju internetu papildus informācijas iegūšanai.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties