Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:906101
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.05.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Individuālā komersanta jēdziens    2
2.  Individuālā komersanta reģistrācija    4
3.  Individuālā komersanta tiesības izmantot firmu    7
4.  Secinājumi    11
5.  Izmantotā literatūra    12
6.  Pielikums Nr.1    13
Darba fragmentsAizvērt

Latvijas Republikas Komerclikuma 1.panta 1.daļā dots definējums komersanta jēdzienam, t.i. „komersants ir komercreģistrā ierakstīta fiziskā persona (individuālais komersants) vai komercsabiedrība (personālsabiedrība un kapitālsabiedrība)”. Varētu teikt, ka pilnīgi identiski individuālā komersanta jēdziens ir formulēts šī paša likuma 74.pantā. Tas nosaka, ka individuālais komersants ir fiziska persona, kura kā komersants ierakstīta komercreģistrā.
Manuprāt, likumā dotais individuālā komersanta definējums ir diezgan neizteiksmīgs, vispārināts. Iespējams, ka ir jāņem vērā tas, ka jēdziena lingvinistiskā nozīmē viennozīmīgi jāsaprot to, ka šajā jēdzienā ir runa par vienu, ne no viena cita, neatkarīgu personu, kas nodarbojas ar komercdarbību tās plašākajā nozīmē. Varbūt būtu pārdroši salīdzināt to ar viena dibinātāja sabiedrību, bet zināmas paralēles noteikti var novilkt.
Turklāt Komerclikums kā īpašus (individuālos) komersantus izceļ „komercaģentus” un „māklerus”. Taču jāatceras, ka individuālā komersanta statusam atbilst arī tās personas, kuras līdz komerclikuma stāšanās spēkā, savu saimniecisko darbību balstīja uz citiem normatīviem aktiem, piemēram, Latvijas Republikas 1992.gada 8.janvāra likumu „Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu, zemnieka vai zvejnieka saimniecību un individuālo darbu”. Pie personām, kuras uzskatāmas par individuālajiem komersantiem, varētu pieskaitīt arī zemniekus, zvejniekus, amatniekus u.c., ja viņi atbilstoši Komerclikumā atrunātajām tiesībām, neizvēlas veidot sabiedrības tipa komersantu, t.i. sabiedrību ar ierobežotu atbildību, kapitālsabiedrību, akciju sabiedrību u.t.t.
Vēl viens būtisks, manuprāt, individuālā komersanta paveids ir namīpašnieki. Minētā komersantu kategorija līdz 2002.gada 1.janvārim, kad stājās spēkā Komerclikums, bija atstāta tādā kā novārtā. Ne viņi tika uzskatīti un atbilda individuālā darba veicējiem, ne viņiem obligāti bija jādibina sabiedrība, kas reģistrējama Uzņēmumu reģistrā. Namīpašnieki līdz 2002.gada sākumam tikai kārtoja savas saistības ar Valsts ieņēmumu dienestu par savos īpašumos veikto saimniecisko darbību. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties