Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:857145
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.01.2018.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Rietumigaunijas tērpi.
Šī apgabala tērpiem ir raksturīga brūna un melna krāsa. Sievietes uz blūzes ģērba jakas un ap kaklu sēja šalli, sakārtojot to trijstūra veidā. Svārkos parādījās ne tikai strīpains, bet arī rūtains raksts. Šeit tērpi īpaši izceļas ar spilgti sarkano krāsu.

Igaunijas salu tērpi.
Salu tērpiem bija līdzības ar igaunijas zviedru tērpiem – rūtainie svārki, tomēr tautas tērpi atšķīrās ne tikai no pārējās Igaunijas teritorijas, bet arī savā, salu, starpā. Tāpat kā pārējā Igaunijā, līdz ar 19. gadsimtu, vienkrāsainie sieviešu svārki ieguva strīpainu rakstu. Sāremā salā sievietes virsū blūzei ģērba vestes, bet blūzēm gludināja buktes – šo īpatnību viņas pārņēma no zviedrietēm. Interesants ir veids kā salu igaunietes gludināja – viņas to darīja ar tikko ceptiem, vēl karstiem, maizes klaipiem. Kājās āva pastalas. Pie jostām sievietes sēja klāt auduma somas, kuras rotāja ar metāla elementiem un izšuva ar dažādiem rakstiem.

Igauņu tautu tērpi ir krāšņi ne tikai izšuvumos un rotās, bet arī krāsās. Domājams krāsu daudzveidību varēja ietekmēt drūmie ziemeļu laikapstākļi, tādēļ igauņi tērpus darināja pēc iespējas krāšņākus. Tajos dominē sarkanā, zilā, dzeltenā un zaļā krāsa. Sarkanā krāsa, iespējams, ir aizguvums no krievu tautas tērpiem, tomēr ņemot vērā, ka sarkanā bija visplašāk dabā pieejamā krāsviela, tad šo faktu var arī apšaubīt. Indigo krāsa kļuva ļoti iecienīta, kad Igaunijā kļuva pieejami rūpnieciski gatavoti pigmenti, tomēr salu tērpos šī krāsa ir maz sastopama.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1363642
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties