Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:154861
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.09.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Vidējā termiņā ir paredzama strauja Igaunijas ekonomikas attīstība, ko sekmēs investīciju pieaugums, strukturālās reformas un stabila makroekonomiskā politika. 2003. gadā spēcīgs iekšējais pieprasījums būs galvenais ekonomikas dzinējspēks. 2004. gadā stingrā monetārā politika un gaidāmais mājsaimniecību un uzņēmumu uzkrājumu pieaugums būs galvenais iemesls iekšējā pieprasījuma pieauguma samazinājumam, taču, uzlabojoties ārējai ekonomiskai videi, to kompensēs ārējā pieprasījuma kāpums.
Makroekonomika
1)Nelabvēlīgu laika apstākļu un ES ieilgušās lejupslīdes dēļ, Igaunijas ekonomiskā izaugsme ir samazinājusies. Iemesls meklējams arī nacionālajā valūtā, kas piesaistīta eiro, eiro nostiprināšanās radīja eksporta problēmas un veicināja importu. Stiprs eiro pavājina Eiropas elektronikas industriju, kas Igaunijas eksportā ieņem ievērojamu daļu. (1)
2)Igaunija (kā pārējās Baltijas valstis) piekopj ekspansīvu fiskālo politiku. Budžeta pārpalikums ir mazāks kā 2002.gadā, grozījumu rezultātā tas izzudīs līdz gada beigām. Ir ļoti augsts tekošā konta deficīts. (1)
3)Eksportam ir nozīmīga loma, bet galvenokārt pieaugumu nodrošina iekšējais pieprasījums. Gan patēriņš, gan investīcijas pieaug pateicoties labvēlīgai attīstībai darba tirgū un arvien zemākām procentu likmēm. Taču paredzams ekonomikas pieauguma tempa kritums, pazeminās prognozes IKP pieaugumam. Inflācijas prognozes krīt. (1)
4)Starptautiskais Monetārais Fonds (IMF) apliecina, ka Igaunijas ekonomikai ir izredzes attīstīties, lai gan ir bažas par to, ka ieildzis ārējā pieprasījuma vājums, kā rezultātā ekonomikas attīstība ir pilnībā balstīta uz iekšējo pieprasījumu, ko vajadzētu regulēt, lai nenotiku pārāk liels tā pieaugums attiecībā pret ekonomiku. Lai to panāktu, valdība ierobežos publiskā sektora algas, pensiju pieaugumu (kas tiek ierobežota pēc noteiktām indeksācijas formulām), tiks labāk novadīti sociālie pabalsti (it īpaši nespējas pabalsti) un saprātīgāk vadīti municipalitātes izdevumi. (2)

Fiskālā politika
Jaunās valdības ekonomiskā politika ir vērsta uz tradicionālajiem problēmjautājumiem, uz kuriem pagaidām tā arī nav rasti risinājumi. Ja esošā valdība turpinās darbu, tiek paredzēts, ka vismaz daži no šiem jautājumiem tiks (daļēji) atrisināti. (3) Fiskālo politiku Igaunijā, kā iepriekš, nosaka situācija ārpusē un tās dotie uzdevumi, kas, kā izskatās, tuvākajā laikā būs viegli. Tomēr fiskālā politika ir noteicēja tam, lai Igaunijas ārējās pozīcijas paliktu stabilas. (2)
1)Ekonomikas stabilizators šobrīd Igaunijā ir stabilie nodokļu ieņēmumi, liela to daļa tiek uzkrāta, nevis „injicēta” atpakaļ ekonomikā, nepieļaujot iekšējā patēriņa pieaugumu. Tas ir pozitīvi ekonomikas perspektīvai. (2)…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1191265
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties