Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:333358
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.10.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 16 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Raksturojiet starptautiskās politikas un starptautiskās ekonomikas mijiedarbības galvenos aspektus.
Mūsdienu starptautiskajā sistēmā starp politiku un ekonomiku pastāv ļoti cieša saikne, jo valsts spēja realizēt savus ārpolitiskos mērķus ir stipri atkarīga no ekonomiskā potenciāla, kas ir tās rīcībā. Ekonomiskais potenciāls ir pamatā arī spēka līdzsvaram starptautiskajā sistēmā, jo tas nodrošina iespēju novirzīt lielus resursus gan tiešām militārām vajadzībām, gan arī dažādu jaunu ieroču veidu izstrādei un pētniecībai.
Starptautisko politiku ar ekonomiku saista starptautiskais tirgus, kurā darbojas noteikti likumi, ko rada valstis. Valstīm ir liela iespēja šo tirgu ietekmēt ieviešot dažādus nodokļus, kvotas un aizliegumus. Tomēr liela daļa valstu ir noslēgušas dažādus starptautiskos līgumus par tirdzniecību, kas ierobežo valstu iespējas turpmāk vienpusēji mainīt tirdzniecības noteikumus. Tāpat valstis iesaistās dažādās tirdzniecības organizācijās, kas tām paver plašākas iespējas realizēt savu produkciju, bet ierobežo turpmāko spēju regulēt šo tirdzniecību.
Šajā sakarā politiskās ekonomikas pētnieki turpmākās starptautiskās politikas un ekonomikas attīstību saista ar ekonomisko globalizāciju. Tā tiek aplūkota visos trīs galvenajos politiskās ekonomikas pētīšanas virzienos – ekonomiskajā liberālismā, reālistiskajā merkantilismā un neo-marksismā. Visi tie atzīst starptautiskās politiski ekonomiskās sistēmas virzību uz globalizāciju, bet katrs dažādi redz ar to saistītos ieguvumus un zaudējumus, kā arī valsts politiskās lomas transformāciju globalizācijas rezultātā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1141991
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties