Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:518304
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.12.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Agrīno sabiedrību ietekme uz vidi    3
2.  Resursu izmantošana un dabas vides saglabāšana    5
3.  Ilgtspējīgas attīstības galvenās pamatnostādnes    6
3.1.  Pirmavots    6
3.2.  Nepieciešamība pēc dabas resursiem    8
3.3.  Aprites cikls – atkritumi un ietekme uz vidi    9
3.4.  Materiālu plūsmas    10
3.5.  Sistēmas vajadzības    12
3.6.  Ekonomiskais aspekts    12
3.7.  Ētiskais aspekts    12
3.8.  Politiskais aspekts    13
3.9.  Kultūras aspekts    13
3.10.  Praktiskie pasākumi    13
3.11.  Procesu vadīšana un kontrole    14
4.  Ekonomikas un ilgtspējīgas attīstības galvenās problēmas    15
5.  Situācijas raksturojums Latvijā    19
6.  Darbības rezultāti, to izvērtējums vides aizsardzībā Latvijā 2003.gadā    22
7.  Nepilnīgas vides likumdošanas izskatīšanas iespējas EK    32
8.  Izmantotās literatūras saraksts    33
Darba fragmentsAizvērt

Var teikt, ka apkārtējās vides problēmas vienmēr daļēji ir bijušas arī cilvēces problēmas. Mūsu senči, cik zināms no neliela skaita vēstures avotiem par viņu dzīvesveidu, bijuši tikpat atkarīgi no dabas kā mēs šodien. Dabas dāvanas nav viņiem kritušas no debesīm. Medniekiem un augu vācējiem vajadzēja būt ļoti radošiem un neatlaidīgiem. Senajiem fermeriem bija jāizprot sezonu īpatnības, jāprot novērtēt augsnes kvalitāti, sausuma un lietusgāžu efektu. Vienalga, ko cilvēks darīja, tas nevarēja neatstāt ietekmi uz dabu.
Mēs noteikti nezinām visu par senās sabiedrības vides problēmām.
Cilvēces ietekme uz vidi laika gaitā pakāpeniski ir palielinājusies, it īpaši pēdējos divos gadsimtos. Neraugoties uz to, ka cilvēku skaits bija neliels un apmēram pirms 10 000 gadu uz pasaules dzīvoja kādi pieci miljoni cilvēku, kas bija pieskaitāmi agrīnajai Lauksaimniecības revolūcijas fāzei, viņu darbība izraisīja ievērojamas un paātrinošas izmaiņas. Bībelē minētajā Mezopotāmijā augsnes pārsāļošanās iemesls bija irigācija, kas padarīja augsnes virskārtu cietu un nelietojamu, un teritorija pakāpeniski pārvērtās tuksnesī. Nomadi un lauksaimnieki visā pasaulē ievērojami izmainīja augsni, augu un dzīvnieku pasauli. Apmēram pirms 5-6 tūkstošiem gadu cilvēce uzsāka metālu kausēšanas periodu un arvien lielākā apjomā sāka izmantot koksni. Tās izmantošanas apjoms bija vislielākais, salīdzinot ar visu iepriekšējo laika posmu. Pirms 4 600 gadiem feniķieši eksportēja ciedru koksni, bet Senajā Grieķijā mežu izzušanu izraisīja ugunsgrēki, pārmērīga to izciršana un mājlopu, it īpaši kazu, ganīšana. Viduslaikos Eiropā bija vērojama iedzīvotāju skaita palielināšanās un lauksaimniecības pieaugums, kam bija diezgan drausmīgas sekas attiecībā uz Centrāleiropas un Austrumeiropas mežiem. Mežu izciršana un līdumu veidošana notika ļoti plašā mērogā. Tādejādi tika masveidā nogalināti dzīvnieki, kas Eiropu bija apdzīvojuši gadsimtiem ilgi.
Antīkajā pasaulē atkritumu uzkrāšanās apdzīvotajās teritorijās bija jau zināma problēma. Senajā Romā strīdi galvenokārt izcēlās dēļ mājsaimniecības atkritumiem, jo tie tika izmesti pilsētas ielās. Gaisa kvalitāte pastiprinājās, jo, pilsētām paplašinoties, apkurei un ēdiena gatavošanai tika izmantotas akmeņogles. Londonas gaisa kvalitāte jau 13.gadsimtā radīja problēmas, bet 17.gadsimtā Džons Īvelains (John Evelyn), Karaliskās biedrības biedrs, bija pirmais, kas sāka pētīt Londonas gaisu. Tolaik Londona bija lielākā Eiropas pilsēta, bet 18.gadsimtā, bet, jo īpaši 19.gadsimtā, vides problēmas sarežģījās sakarā ar industrializāciju un pakāpenisku pilsētas iedzīvotāju skaita pieaugumu. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties