Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:779564
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 13 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads   
  Neogotika Latvijā   
  Ķieģeļu stils, Jaunmoku muižas pils   
  Vecausces muižas pils, Ēdoles pils   
  Alūksnes pils, Asares muižas kungu māja   
  Secinājumi   
  Literatūras / avotu saraksts   
Darba fragmentsAizvērt

19. gs. otrajā pusē arhitektūra Latvijā, tāpat kā visā Eiropā, attīstījās pretrunīgi. Tā neieguva formu stilistisku viengabalainību, kā tas notika iepriekšējos vēsturiskajos posmos, bet plaši izmantoja pagājušo posmu stilistikas atdarinājumos. Līdz ar to par mākslinieciskās kompozīcijas metodi kļuva eklektisms un stilizācija.
Eklektisma un stilizācijas izplatību veicināja arī zinātnes – it īpaši vēstures un arheoloģijas straujā attīstība. Arhitekti radīja ēku māksliniecisko stilistiku, smeldamies estētiskās atziņas vēsturē, vēsturisko stilu arhitektūrā. Eklektisma celtņu fasādēs bagātīgi izmantoti dažādi arhitektoniskās apdares elementi un detaļas. Visbiežāk tās ir gan gotikas dekora formas, gan arī renesanses un klasicisma arhitektūras orderu elementi, daudzveidīga profila dzegu joslas, sandriki un ornamentika.
Izplatīti bija arī stilizējumi- kāda viena atsevišķa stila atdarinājumi. It īpaši vienā stilistikā mēdza celt sabiedriskās ēkas. Lai gan stilistiski 19. gs. otrās puses Eiropas arhitektūrā tika variēti agrākie sasniegumi ēku projektēšanā un tehniskajā apdarē, kā arī labiekārtošanā bija vērojams liels progress.
No sabiedriskajām ēkām 19. gs. otrajā pusē pirmajā vietā izvirzījās jaunās finansu iestāžu (biržu, banku) celtnes, dažādu korporāciju un biedrību nami, baznīcas, mazāk tika celtas skolas, ārstniecības un kultūras iestādes. Sabiedrisko ēku arhitektoniskajā dekorā Latvijā ļoti populāri bija itāliešu renesanses un gotikas, kā arī baroka un klasicisma arhitektūras formu stilizējumi. Šos objektus projektēja lielākoties Vācijas un Pēterburgas arhitekti, kas bija cieši saistīti ar vietējām vācu aprindām. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties