Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:204729
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.03.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

GPS jeb Globālā pozicionēšanas sistēmu izveidoja aizsardzības departaments 1960-jos gados ar galveno mērķi apmierināt militārās navigācijas vajadzības. Otrs mērķis bija nodrošināt atsevišķus, mazāk precīzus signālus gan militārām, gan civilām vajadzībām. GPS satelītu zvaigznājs paplašinājās un visbeidzot noslēdzās 1993.gadā ar 24 mākslīgiem zemes pavadoņiem.
GPS tagad izmanto pozicionēšanai, navigācijai, gan civilos un komerciālos nolūkos saistībā ar aviāciju, jūras sakariem, atpūtā, zemes transportā, kartografēšanā, mērīšanā un ģeodēzijā, zinātniskos pētījumos, laika noteikšanā, telekomunikācijām un kosmosa kuģos.
GPS pirmie sāka izmantot armiju pārstāvji, pēc tam transporta kompānijas, un pēdējo gadu laikā arī vienkāršiem mirstīgiem tiek piedāvātas GPS iekārtas. Tās lieti noder ceļotājiem, jo, apvienojot GPS ar kartēm, apmaldīties nezināmā vietā gandrīz nav iespējams.
Amerikāņu globālā satelītu navigācijas sistēma GPS sastāv no trim pamatelementiem: orbitālā grupējuma – mākslīgiem zemes pavadoņiem, vadības kompleksa – galvenajām stacijām uz zemes un lietotāja aparatūras – GPS iekārtām. Optimālajā konfigurācijā GPS ir nepieciešami 24 mākslīgie Zemes pavadoņi, kas riņķo ap Zemi sešās plaknēs 55 grādu leņķī pret ekvatoru. Katras orbītas attālums no Zemes ir apmēram 20 tūkstoši kilometru, un pilnu apgriezienu pavadonis izdara aptuveni 12 stundās1. Rezultātā jebkurā diennakts laikā gandrīz katrs Zemes punkts ir vismaz piecu, bet bieži arī vairāk satelītu tiešas redzamības robežās.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties