Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:105166
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
1.  Troksnis    5
1.1.  Nevēlamās skaņas    5
1.2.  Atņem labsajūtu un dzīvību    6
1.3.  Sadzīves troksnis    7
1.4.  Trokšņa problēmas Eiropas Savienībā    8
1.7.  Aizsardzība pret troksni    12
1.8.  Akustika    12
1.9.  Miers un klusums kādu jūs vēlaties    12
  Plastikāta logi "Schuco"    13
1.11.  Trokšņu barjeras    14
  Nobeigums    16
  Izmantotās literatūras saraksts    17
  Pielikumi    18
Darba fragmentsAizvērt

1. Troksnis


Pēkšņa, skaļa skaņa ir visbiežākais iemesls, kas pārtrauc miegu un izraisa stresa reakciju – bioloģisku trauksmi, kas spēcīgi ietekmē smadzeņu darbību. Piepeša skaņa bieži vien ir sliktu ziņu vēstnesis, tāpēc cilvēkos un dzīvniekos laika gaitā ir attīstījusies zibenīga reakcija uz spēcīgu dzirdes orgānu kairinājumu: plēsoņas rēcienu, lūstoša koka brīkšķēšanu, bērna kliegšanu. Arī no jaunāku laiku daudzu valstu iedzīvotāju ikdienas: šāvieniem, bumbu sprādzieniem, palīdzības dienestu sirēnām, automašīnu riepu kaukšanas. Lai palīdzētu izdzīvot, daba ir apveltījusi dzīvās būtnes ar instinktīvu reakciju uz troksni, kas ļauj dažu sekunžu laikā pamosties no dziļa miega un mobilizēt spēkus bēgšanai vai cīņai uz dzīvību un nāvi. Taču modernajā sabiedrībā cilvēku stresa reakcija kļūst pastāvīga, jo skaļi trokšņi, īpaši pilsētā, pavada cilvēkus cauru dienu un pat nakti. Tos rada automašīnu satiksme aiz loga, biežie telefona zvani birojā, sirēnas, kaimiņu klaigāšana, skaļa mūzika netālajos bāros un naktsklubos; trokšņus ir gandrīz neiespējami izslēgt no dzīves. Tā, piemēram, ASV Tautas skaitīšanas birojs ziņo, ka amerikāņi troksni pilsētā nosauc par lielāku problēmu nekā noziedzība, nekārtība, satiksmes sastrēgumi un valdības neizdarība. Savukārt piektā daļa eiropiešu dzīvo apgabalos, kur trokšņu līmenis tiek klasificēts kā augsts.
Skaņas un trokšņu nozīmei mūsdienu cilvēku ikdienā ir veltīti neskaitāmi pētījumi, un daži atklājumi ir visnotaļ biedējoši. Trokšņi var būt ne tikai impulsveida, bet arī nepārtraukti trokšņi, un abi rada diskomfortu.

1.1. Nevēlamās skaņas

Par troksni tiek saukta nevēlama skaņa. Piemēram, mūzika, kas skan paša atskaņotājā ir vēlama un neizraisa diskomfortu. Savukārt kaimiņos skanoša mūzika diskomfortu var izraisīt. Ielas troksnis gandrīz vienmēr izraisa diskomfortu. Skaņa, kas traucē ikdienas aktivitātes, klusumu, atpūtu un izraisa dusmas. Skaņas intensitāte jeb skaļums tiek mērīts belos, taču tā ir ļoti liela vienība, tāpēc pierastāka mērvienība ir decibels (dB). Tiek uzskatīts, ka cilvēkam noteikti netraucējošs skaļums ir līdz 25 decibeliem frekvencēs no 125 līdz 8 000 Hercu. Taču parasti pilsētu trokšņi sasniedz 45 decibelus (kas ir ļoti klusa situācija), bet pie lieliem lielceļiem reģistrētais skaņas stiprums ir 103 decibeli (kas ir ļoti daudz).

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties