Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:336459
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.02.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Problēmas nostādne    1
  Hipotēze    2
  Hipotēzes nepieciešamība    3
  Hipotēžu pārbaude    4
  Hipotēze un tās nozīmības līmenis    6
  Statistisko hipotēžu izvirzīšana    7
  Hipotēžu pārbaudes soļi    9
  Hipotēžu pārbaudes iespējamās kļūdas    10
  Hipotēžu pārbaudes metodes    10
  Hī kvadrāta kritērijs    12
  Izlases lieluma ietekme uz hipotēžu pārbaudi    15
  Hipotēžu novērtēšana    16
  Izmantotā literatūra    17
Darba fragmentsAizvērt

Analizējot iegūtos statistikas datus, bieži vien ir jāsalīdzina divas vai vairākas statistiskās kopas, vai arī vienas kopas divas daļas. Parasti tiek pieņemts, ka kopas atšķiras tādā gadījumā, ja atšķiras radītāji, kas raksturo dotās kopas.
Piemēram, nepieciešams salīdzināt divu vai vairāku grupu (klašu, skolu) kādu parametru vidējās vērtības- vai kontroldarba vidējie rezultāti divās paralēlklasēs ir atšķirīgi? Pirmo reizi sastopoties ar šādu jautājumu, nepieredzējis pētnieks var pat neievērot šīs problēmas nozīmīgumu un relatīvo sarežģītību. Turpinot piemēru, vienā klasē (9a) kontroldarba vidējā atzīme bija 6,2, bet otrajā klasē (9b) – 8,1. Intuitīvi liekas pilnīgi skaidrs, ka 9b klasē skolēni kontroldarbu uzrakstīja labāk. Bet ja 9a klasē vidējā atzīme ir 7,5, bet 9b – 8,1? Ja 9a klasē vidējā atzīme ir 8,83, bet 9b klasē – 8,84? Kur ir tā robeža, cik lielai jābūt atšķirībai, lai varētu teikt – jā vidējās atzīmes atšķiras jeb vai vidējo lielumu starpību šī pētījuma situācijā var atzīt par statistiski nozīmīgu, vai var secināt, ka iegūta informācija varētu tikt piemērot arī citām skolēnu grupām citās mācību iestādes, vai arī iegūtie rezultāti ir nejaušu notikumu sakritība? (Nejaušu notikumu sakritība saistīta ar veidiem, kādos daži notikumi vai apstākļi rada citus vai noved pie citiem). Citiem vārdiem, statistiskā pētījuma uzdevums ir ne tikai iegūt statistiskus rezultātus, bet arī pierādīt, ka salīdzināmo kopu atšķirība ir statistiski nozīmīga.
Statistikā tiek lietoti izteikumi “atšķirības ir statistiski nozīmīgas” un “atšķirības nav statistiski nozīmīgas”. Tātad, atšķirības starp kontroldarba vidējām atzīmēm 9a un 9b klasēs var būt statistiski nozīmīgas (uzskatam, ka viena klase patiešām labāk uzrakstīja šo kontroldarbu) vai var nebūt statistiski nozīmīgas (tad neskatoties uz to, ka vienai klasei vidējā atzīme ir augstāka, mēs nevaram teikt, ka tā kontroldarbu patiešām uzrakstīja labāk).
Viena no visizplatītākajām metodēm, lai atbildētu uz jautājumiem, kuri līdzīgi minētajam, ir hipotēžu pārbaude. Hipotēžu pārbaude vienkārši ir saistīta ar atzinumu, vai dati(informācija), ko esam savākuši, apstiprina vai apgāž izvirzīto hipotēzi.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties