Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:100410
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 19 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Hipertrofiskā kardiomiopātija    3
2.  Etioloģija un epidemioloģija    4
3.  Patoģenēze    5
4.  Morfoloģiskās pārmaiņas    6
5.  Klīniskā aina    7
6.  Fizikālās izmeklēšanas dati    8
7.  Diagnoze un diferenciāldiagnoze    10
8.  Prognoze    12
9.  Komplikācijas    13
10.  Ārstēšana    14
11.  Komplikāciju terapija    16
12.  Pielikums    18
  Izmantotā litearatūra    22
Darba fragmentsAizvērt

Par hipertrofiskās kardiomiopātijas pārmantotību liecina dati, kas to konstatē vairākiem ģimenes locekļiem. Bez tam slimniekiem bieži atrod HLA sistēmas antigēnus B27, DR1, DR4. Vīriešiem un sievietēm hipertrofisko kardiomiopātiju konstatē vienādi bieži. Domā, ka šīs slimības pamatā ir intrauterīns assīstības traucējums, kura dēļ izveidojas mazdiferencēts miokards. Iespējams, ka šāda attīstības traucējuma cēlonis ir novirzes katekolamīnmaiņā. Par to liecina fakti, ka hipertrofisko kardiomiopātiju nereti konstatē hipertoniskās slimības, freohromocitomas, neirofibromatozes, Frīdreiha ataksijas un citu slimību kadījumā, kā arī pozitīvais beta adrenoblokatoru efekts hipertrofiskās kardiomiopātijas gadījumā. Bez tam eksperimentos ar dzīvnieku embrijiem, dažādi ietekmējot kateholamīnmaiņu, panākta gan miokarda hipertrofija, gan tās regresija. Konstatēta arī sakarība ar cAMF (cikliskā adenozīnmonofosfāta) maiņu, ogļhidrātmaiņu, tireotoksikozi un miokarda hipertrofiju.(2,4)
Hipertrofiskās kardiomiopātijas slimniekiem pārsvarā sabiezēta sirds starpsiena, katrā ziņā daudz vairāk nekā kreisā ventrīkuļa sienas ( iespējama ir arī sirds labā ventrīkuļa hipertrofija), tādēļ sirds starpsiena nereti ir pat biezāka par kreisā ventrīkula mugurējo sienu, tās biezums var sasniegt 3,0, pat 3,5 cm ( normāli sirds starpsiena ir 0,8 cm bieza).
Ja hipertrofējas ne tikai sirds starpsiena, bet arī pārējais miokards ( kreisā ventrīkula, reizēm arī labā ventrīkula izejas trakta apvidū), izveidojas simetriska koncentriska miokarda hipertrofija. Nereti hipertrofiskā kardiomiopātija ir asimetriska – hipertrofēta praktiski tikai sirds starpsiena vai kāda tās daļa; tad izveidojas izolēta starpsienas vidusdaļas, aušdaļas vai lejasdaļas ( apikālā) hipertrofija.
Biežums hipertrofiskajai kardiomiopātijai ir 0,2%. Biežāk slimo jaunāki cilvēki. Slimība patstāvīgi progresē. Hipertrofiskā kardiomiopātija ir visbiežākais pēkšņas nāves iemesls. Mirstība ar šo slimību ir 2-4% Ir pierādīta pārmantotība šai slimībai. Tā ir tā sauktā „ģimenes hipertrofiskā kardiomiopātija” Taču ir arī gadījumi, kad neizdodas pierādīt , taču ir arī gadījumi, kad neizdodas pierādīt ģenētisko pārmantotību.Kad saslimstība netiek pierādīta radinieku vidū, tad secina, ka ir notikusi mutācija gēnos, kuri koordinē sirds muskuļa olbaltumus.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties