Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:441402
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads   
  Indija   
  Hinduisms – atbrīvošanās ceļš   
  Budisms – apskaidroto ceļš   
  Budisma un hinduisma kopīgais un atšķirīgais   
Darba fragmentsAizvērt

Dzīvē ir daudz notikumu, kurus nav iespējams vadīt un uzraudzīt. Neviens nevar apstādināt galaktiku maiņas vai uzminēt, kur iespers zibens. Cilvēku nemitīgā cenšanās izskaidrot šādas parādības radīja reliģijas. Reliģijas ir ticējumu kopums, kas mēģina izskaidrot mums līdz galam neizprotamus dzīves aspektus. Vairums ticīgo cilvēku tic vairākiem dieviem vai vienam Dievam. Dievi ir augstākas būtnes, kas radījuši pasauli un uzrauga visas norises tajā. Pati pirmā reliģija bija animisms. Animisti ticēja, ka ikvienā lietā vai parādībā – no akmens līdz dzīvniekiem – mājo gars vai dievs. Doma, ka varētu būt tikai viens Dievs, radās jūdaistiem apmēram pirms 4000 gadu. Arī kristieši un musulmaņi tic vienam visspēcīgam Dievam. dažas reliģijas ir ļoti organizētas. Tās nosaka cilvēkiem, kā uzvesties un dzīvot, un Dievu pielūdz speciālās celtnēs priesteru vadībā. Citām reliģijām nav tik stingru noteikumu. Daudzi cilvēki piekopj savu ticību individuālākā veidā.
Bet tomēr, kas ir reliģija? Sastopamas dažādas, ļoti atšķirīgas definīcijas. Vieni reliģiju definējuši vienkārši kā „ticību garīgajām būtnēm”. Citi mēģinājuši formulēt plašākas definīcijas no ticējumu un paražu viedokļa. Attieksmē pret reliģiju liela nozīme ir tās pētnieku profesionālajai orientācijai.
Antropologi apraksta ticības un paražas, kuras novērojuši pastāvošās kopienās. Viņuprāt, reliģija palīdz cilvēkiem apvienoties kopīgās darbībās un dzīves skaidrojumā. Tā piedāvā uzvedības modeli, palīdz izkļūt no sarežģītām dzīves situācijām. Antropoloģija pēta cilvēku izturēšanos: reliģiju kā cilvēka izturēšanās veidu var novērot līdzīgi jebkurai citai cilvēka aktivitātei.
Vēsturnieki apraksta reliģiju saistībā ar notikumiem, kuru cēloņi meklējami cilvēku atšķirīgajās ticībās.
Sociologi uzsver reliģisko ideju sociālo aspektu. Viņuprāt, reliģija piedāvā vienotu pasaules uzskatu. Tā piešķir cilvēka dzīvei mērķtiecību un jēgu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1141447
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties