Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:681394
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.08.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latviešu zemnieku vidū hernhūtisms sāka izplatīties 18.gs. 30. gadu beigās un atmira 19.gs. 60.-80. gados. Hernhūtiešu brāļu draudzes to „ziedu laikos” aptvēra 20-30 tūkstošus zemnieku Vidzemes vidienē.
Hernhūtisma pamatideju galvenais avots bija čehu revolucionārā husītisma tradīcijas un Vācijas 17. un 18.gs. piētisms – reliģijas formā ietērpta sabiedrības garīgā kustība, kas apgaismības laikmetā tur atradās opozīcijā pret feodālajām paliekām un vecluterānismu. „Čehu brāļu” kopienas bīskaps J. A. Komenskis bija pārņēmis husītu idejas par vispārēju tautas izglītību, mājas audzināšanu, par mātes valodas un grāmatu nozīmi, taču tās pakļāva jaunam mērķim – ne tikai apmācīt, bet veidot harmonisku personību.
Piētisms savukārt no vācu viduslaiku un 16.gs. filozofijas bija aizguvis panteistisko viedokli, ka cilvēks ir dievišķā gara izpausme, ka ikviena personība ir vērtība. Piētisti īpaši uzsvēra emociju izkopšanu un spēju tās analizēt. Tā viņi sagatavoja cilvēku sava nozīmīguma, savu tiesību apziņai.
Vispirms cilvēkiem pašiem jāatjaunojas iekšēji. Piētisti centās cilvēkus ne tikai reliģiozi „atjaunot”, bet arī dot tiem dzīvei vajadzīgo izglītību. Viņi bija reālskolas izveides iesācēji. Piētisti uzskatīja, ka vairākums viņu laikmeta sociālo nelaimju notiek dēļ mācību zemā līmeņa un nepareizās attieksmes pret bērniem ģimenē un skolā .
Piētisms savā pedagoģijā balstījās uz Dž. Loka, V. Ratkas, J. Komenska idejām. Tās ietekmēja kā mācību satura, tā arī metožu izvēli skolā, izmantojot uzskatāmību un cilvēku aktivitāti.
Pretstatā piētismam, kas visu dabisko centās apspiest, hernhūtisms dabiskumu uzskatīja par bērna īpatnības pazīmi. Hernhūtieši atzina, ka nedrīkst sodīt bērnu, kamēr tas pats nav pārliecinājies par savu vainu. Kā „čehu brāļi”, tā piētisti garīdznieku sprediķošanas vietā par iedarbīgāku audzināšanas līdzekli uzskatīja savstarpēju uzmundrināšanos. Interese par savu un otra cilvēka iekšējo dzīvi, dvēseļu „aprūpes” sarunas hernhūtiešu kopienās radīja noteiktu pedagoģisko atmosfēru.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties