Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:964280
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.09.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Manuprāt, hellēnisma ietekme uz mūsdienu kultūru ir milzīga, un savā esejā centīšos to pierādīt. Hellēņu kultūra, pēc manām domām, ir vispilnīgākā kultūra visas pasaules seno laiku vēsturē.
Senās Grieķijas polisu pārvaldes forma bija demokrātija. Jēdziens „demokrātija” nozīmē „tautas varu”, „tautas valdīšanu”. Polisās pastāvēja divi demokrātijas veidi: tiešā demokrātija- tautas vara, kur katrs pilsonis, pieņemot likumus, izsaka savu gribu personīgi, oligarhiskā demokrātija- demokrātija mazākumam. Platons par oligarhisko demokrātiju ir teicis: „Pie varas ir bagātie, bet nabadzīgie pārvaldē nepiedalās- izskatās, ka valstī ir divas valstis, viena- nabadzīgajiem, otra- bagātajiem.” Visizkoptākās demokrātijas formas pastāvēja Atēnu polisā. Antīkās demokrātijas pamatprincips bija- tauta savu gribu pauda tieši, bez pārstāvniecības institūciju starpniecības. Amatos izvirzīja pēc nopelniem un gudrības. Otrs demokrātijas pamatprincips bija brīvība, ko saprata vispirms kā personīgo brīvību, pēc tam- kā savas poliskas neatkarību. Hellēņi bija stingri pārliecināti, ka valsts un sabiedrības kārtība drīkst balstīties tikai uz likumu un pilsoņiem jāpakļaujas vienīgi tiem, nevis kāda cilvēka gribai. Mums ir jāpateicas hellēņiem par to, ka viņi ir likuši pamatus mūsdienu demokrātijai.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1113170
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties