Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:950545
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.12.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Nosaukums heksāns ir ticis atvasināts no grieķu valodas skaitļa vārda, kas norāda oglekļa atomu skaitu molekulā, pievienojot tam izskaņu –āns – heksāns. Atņemot no heksāna molekulas vienu H atomu, iegūst vienvērtīgu ogļūdeņraža radikāli. Vienvērtīgo radikāļu nosaukumus veido no ogļūdeņražu nosaukumiem, izskaņas –āns vietā liekot izskaņu –il. Piem., heksilradikālis C6H13– . Ja no piesātinātā ogļūdeņraža molekulas atņem 2 ūdeņraža atomus, iegūst divvērtīgos radikāļus. Nosaukumu darina izskaņas –āns vietā liekot izskaņu –ilidēn. Grupu C6H13– sauc par ogļūdeņraža atlikumu vai alkigrupu.
Savienojumiem ar vienādu molekulformulu, t.i., vienādu sastāvu, var būt atšķirīga struktūra, ko nosaka dažāda atomu kārtība molekulā. Šāda veida izomēriju sauc par struktūrizomēriju. Palielinoties oglekļa atoma skaitam molekulā, izomēru skaits palielinās ļoti strauji. Heksānam ir pieci izomēri.

Fizikālās īpašības
Heksāns ir šķidra viela ar benzīnam līdzīgu smaržu. Palielinoties oglekļa atomu skaitam molekulās, pieaug alkānu blīvums, paaugstinās kušanas un viršanas temperatūra. Heksāna viršanas t ir 68,7 C, kušanas t ir – 95,3 C, bet heksāna blīvums ir 1.377 – 1.381 g/cm3 . Viršanas un kušanas t paaugstināšanās, pieaugot molekulmasai, ir izskaidrojama ar starpmolekulāro spēku jeb Van der Vālsa spēku. Izomēriem ar sazarotu struktūru vienmēr ir nedaudz zemāka viršanas temperatūra, nekā izomēriem ar nesazarotu struktūru, jo spēki starp kompaktām molekulām (ar mazāku virsmas laukumu) ir mazāki nekā starp garām, taisnām oglekļa atomu virknēm.
Tā kā heksāna molekulā visas saites ir kovalentās saites, tad heksāns ir nepolārs savienojums. Ar to var izskaidrot heksāna šķīdību nepolāros šķīdinātājos, piem., tetrahlormetānā, un nesajaukšanās ar ūdeni. Heksāns tāpat kā pārējie alkāni ir hidrofobs savienojums. Tas nozīmē, ka heksāna molekula atgrūžas no ūdens molekulām, jo mijiedarbības spēki starp viena veida molekulām ir daudz lielāki nekā iespējamā saistība starp heksāna molekulu un ūdens molekulu. Heksāns arī labi šķīdina citas nepolāras vielas, piemēram, taukus un eļļas, tāpēc to sauc arī par lipofilu savienojumu.
Heksāna molekulā oglekļa atomi atrodas vienā plaknē, ūdeņraža atomi – plaknes abās pusēs. Saites C – C garums ir 0,154 nm, leņķi starp saitēm C – C ir tuvi tetraedriskajiem leņķiem 109 35’. Saites C – H garums ir 0,109 nm, leņķis starp saitēm ir 109 28’.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties