Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:782499
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.03.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vācu teorijas izveidojās to pašu sava laikmeta iespaidu ietekmē kā franču domātāju mācības. Šeit tāpat revolūcija bija satricinājusi progresa teoriju un reakcija metusies uz regresa teo­rijas pusi.
Arī Vācijā pēc panikas atdzīvojās optimisti un atrada jaunu izeju no sarežģījumiem; rezultātā tādā pašā veidā izveidojās kom­promiss progresa un regresa teorijas starpā. Samierinājums skanēja tā: cilvēce iet uz priekšu, pārvarot savā ceļā lielas grūtī­bas; šai cīņā tā klūp un no jauna ceļas augšā, tā pamirst tin atkal atdzimst. Tāpēc vēsture jāsadala pozitīvos un negatīvos laikme­tos; vēsture pastāv no pretējo un savā starpā pretrunīgo principu maiņas. Pēc būtības vācu teorijas ir ļoti tuvas franču teorijām, jo tās cēlušās no tā paša avota. Bet pēc formulas, pēc metodes tās ir stipri dažādas. Atšķirības rodas vispirms tādēļ, ka Vācijā nav bijis reālas revolūcijas, nav bijis tās politiskās katastrofas, to asi­ņaino drāmu kā Francijā; pārmaiņas sabiedriskajā dzīvē un uz­skatos norisinājās ne tik krasi un spilgti.
Ar pašu Hēgeli (1770-1831) lieta ir sarežģītāka, viņš dzimis vēlāk, ilgāk dzīvojis un pieredzējis vairāk pārmaiņu notikumu un sabiedrības noskaņojumu gaitā. XVIII gadsimteņa 90. gados arī viņš, pilns revolucionāra entuziasma, dēsta Tibingenē brīvības koku. Pēc 10— 12 gadiem XIX gadsimteņa sākumā viņš top par Napoleona ģēnija pielūdzēju. 1806. gadā Hēgelis ir profesors Jenā, pilsētā, kas pie­der liberālajam Veimāras hercogam, Gētes draugam; pilnīgi svešs patriotiskām jūtām, viņš raksta tūlīt pēc Jenas kaujas, kurā Napo­leons sagrāva Prūsiju: «Es redzēju imperatoru, šo pasaules dvē­seli; brīnišķīgs ir pārdzīvojums redzēt šādu personību, redzēt šo vienā punktā koncentrēto spēku, kas, zirgā sēdēdams, pārvalda pa­sauli.» Pēc Vaterlo 1815. gadā simpātijas revolūcijai un Napoleo­nam izgaist; no liberālās Bavārijas, kur Hēgelis darbojies kā pub­licists, kas slavinājis impēriju, viņš pārceļas uz ziemeļiem, uz konservatīvo Prūsiju, kas atžirgusi pēc izpostīšanas, 1818. gadā kļūst par Berlīnes universitātes profesoru, kur līdz savai nāvei 1831. gadā ne tikai lasa lekcijas filozofijā, bet arī kā redaktors un cenzors vada filozofijas literatūru.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties