Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:367729
 
Vērtējums:
Publicēts: 31.03.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienās līgums ir viens no tiesiskajiem pamatelemtiem darba devēja un darbinieka attiecībās. Šo trīs elementu savstarpējā mijiedarbībā veidojas darba tiesiskās attiecībās. Ņemot vērā ka tās ir komplicētas un sarežģītas, ir nepieciešams tās regulēt no valsts puses. Tādēļ nemaz ne tik sen stājās spēkā jaunais Darba likums. Kā jau ikviens likums tas nav perfekts, tomēr veidots ņemot vērā iepriekšējā likuma trūkumus un citu valstu praksi, tādēļ varam droši teikt, ka Darba likums ir pietiekoši moderns un labs. Kā vairāki speciālisti atzīst un pat ikvienam labam juristam izlasot šo likumu ir skaidrs, ka tas salīdzinot ar iepriekšējo Darba kodeksu ir daudz labvēlīgāks darbiniekam nekā darba devējam. Diemžēl sabiedrībā pastāv uzskats, ka darba devējs ir daudzkārt pārāks savās tiesībās par darbinieku. Šāds uzskats protams ir maldīgs un no juridiskā viedokļa un saskaņā ar satversmi darba devējs nav ne par mata tiesu labāks par darbinieku. Taču daudzi juristi pieturās pie augšminētā principa, ka visu nosaka darba devējs un līgumus arī veido pēc šādiem uzskatiem. Tādēļ es par paraugu ņēmu vienu no Latvijas lielākajiem uzņēmumiem, kurš nodarbina daudzus darbiniekus un mēģināju apskatīt kādā tad situācijā atrodas šie darbinieki, vai darba devējs viņus pakļauj prettiesiski vai tomēr ievēro likumu...

Analīze

1. Nodibinātā saistība
1.1. Darbinieks apņemas veikt Līgumā noteikto darbu, pakļaujoties Darba devēja noteiktajai darba kārtībai, bet Darba devējs apņemas maksāt nolīgto darba samaksu un nodrošināt Darbinieka pienākumu izpildei nepieciešamos darba apstākļus.
Šis līguma punkts ir praktiski nocitēts no DL (28. p. 2. d.). Diemžēl citējot nezkāpēc nav iekļauts, ka darbinieks apņemas pakļauties ne tikai DD noteiktai darba kārtībai, bet arī rīkojumiem. Tas pēc savas būtības ir svarīgi, jo tālāk L vārds “rīkojumi” ir bieži un svarīgā nozīmē pieminēts, turklāt jāņem vērā, ka šis L punkts nosaka līguma pamatsaistību, tādējādi attiecināms uz visu līguma jēgu.
Turklāt DL vārda “nepieciešamie” darba apstākļi vietā ir konkrēti definēts, kas tad ir šie nepieciešamie apstākļi – taisnīgi, droši un veselībai nekaitīgi. Tādējādi varētu saprast, ka DD izvairās nodrošināt šādus darba apstākļus, tā vietā minot ļoti abstraktu vārdu “nepieciešamie”.
2. Darbinieka amats un vispārīgie noteikumi
!2.1. Darbinieks veic Filiāļu tīklā, turpmāk saukta nodaļa, privātpersonu kredītspeciālista pienākumus, saskaņā ar Līgumu, amata aprakstu, kas ir Līguma neatņemama sastāvdaļa, Darba kārtības noteikumiem, Darba devēja pieņemto Ētikas kodeksu, Darba devēja procedūrām, nolikumiem, instrukcijām, lēmumiem, norādījumiem un rīkojumiem.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1122925
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties