Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:706385
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.03.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gustavs Lebons (1841-1931) - franču sociālpsihologs, sociologs, ārsts, antropologs un arhelogs. Lebons viens no pirmajiem centās nostiprināt “masu ēras” atnākšanu, kura ir saistīta ar kopējo kultūras lejupslīdi. Lebons uzskatīja, ka neattīstītas gribas un zems intelektuālais līmenis , lielās cilvēku masās, vada neapzināti instinkti, jo seviški tad, ja cilvēks nokļūst pūlī. Tādējādi notiek intelektuālā līmeņa krišanās, pazeminās atbildība, pašatbildība, kritisms, pazūd personība kā tāda. Gustavs Lebons ir ļoti slavens ar to, ka centās parādīt saistību starp lietu stāvokli un psiholoģisko masu likumsakarībām. Amerikāņu sociologs Smelzers raksta, ka “Neskatoties uz kritiku, Lebona domas ir interesantas. Viņš paredzēja pūļa svarīgu lomu mūsu laikos, kā arī pamatoja pūļa ietekmēšanas metodes, kuras izmantoja līderi.”
Pēc doktora grāda saņemšanas medicīnā, Lebons aizceļoja uz Eiropu, Ziemeļāfriku un Āsiju, kur uzrakstīja vairākas grāmatas arheoloģijā un anrtopoloģijā. Viņu intereses vēlāk “ pārslēdzās” uz dabas zinātnēm un sociālo psiholoģiju (Cilvēku psiholoģija, 1898; ). Lebona uzskats, ka vēsture ir rasu vai tautas zīmes produkts ar emocijām, neinteliģenci, dominējot varai sociālajā attīstībā. Ar stingru antidemokrātisku viedokli, Lebons attiecināja patiesu progresu darbā ar intelektuālo eliti, domādams, ka masas varēs spriest neatkarīgi.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties