Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:429772
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Guļbūves vēsture    3
  Kas jāzina par guļbūvēm    3
  Guļbūves pamati    5
  Guļbūves sienas    6
  Guļbūvēm izmantojamie jumta segumi un to izbūve    10
  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Guļbūve ir viens no senākajiem māju būvēšanas paņēmieniem. To pamatkonstrukcijas un būvēšanas veidi ir pārdzīvojuši gadsimtus un nonākuši līdz mūsdienām. Gandrīz katrai ziemeļu tautai laika gaitā ir izveidojušies savi paņēmieni siltu koka māju būvniecībā, saglabājot galveno nosacījumu - horizontālos vainagos novietotu baļķu sastiprināšanu krusteniskos pakšos. Klasiskās guļbaļķu mājas ir veiksmīga izvēle, kas laika pārbaudījumu ir izturējušas –Latvijas laukos un pat Rīgā vēl šodien var sastapt 20 gs. sākumā būvētās guļbaļķu mājas un šobrīd tās ir aktuālas kā ekoloģiskais produkts. Ja šodienas guļbūvēm mājas pamatus paredz ar 300-500 mm cokolu, tad var apgalvot, ka šīs mājas var pārspēt pat Latvijas laika būves. Pasaulē pazīstamākās un iecienītākās ir Kanādas, Norvēģijas un Somijas guļbūves. Katrai no tām ir sava telpas uztvere, ārējais veidols un koncepcija. Arī Latvijā guļbūve attīstīja savu ceļu. Gan Latvijā, gan pasaulē, būvniecībā ienākot jauniem celtniecības materiāliem un būvēšanas tehnoloģijām, blakus tradicionālai, ar roku tēstai guļbūvei strauji sāk attīsties arī rūpnieciskā ražošana.
Divus gadus pēc montāžas, kamēr baļķi žūst, māja "sēžas". Atkarībā no tā cik sauss ir materiāls, kāds ir baļķa profila un kaķējuma veids, siena var "sēsties" līdz pat 5% no tās kopējā augstuma. Tas jāņem vērā, projektējot mājas logu un durvju ailes. Ailēm jābūt attiecīgi augstākām par šo koeficientu un to kārbām nostiprinātām izmantojot slīdošo konstrukciju. Veidojot guļbūves interjeru, svarīgi jau projektēšanas stadijā parādīt pasūtītājam, kādas guļbaļķu konstrukcijas būs redzamas, ko vajadzētu izcelt un ko noslēpt, jo jebkuras izmaiņas pēc sienu izgatavošanas prasīs gan laiku, gan naudu.
Sienas salizturība ir atkarīga nevis no profila maksimālā platuma, bet gan no sienas biezuma šaurākajā vietā jeb kaķējumā. Mājai sēžoties, pakojums tiek sablīvēts un zaudē savas siltumizolācijas spējas. Uzskata, ka Latvijas un pat Somijas un Norvēģijas ziemām pietiek ar 180-220 mm biezu guļbaļķu sienu. Ja senatnē guļbaļķu māja bija ikdiena, tad mūsdienās tai ir īpaša vērtība un nozīme. Atšķirībā no pilsētas daudzstāvu māju aukstajiem mūriem, skaļajām ielām un piesmakušā gaisa, tā izstaro mieru un saskaņu ar dabu meža vai ezera malā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties