Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:781579
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pirmā uzrakstītā grāmata Gruzijā ir „Kartlis Cxrovreba” (tulk. „Kartli dzīve”, hronika par cara pārvaldīto zemi, vēsture par kariem, cariem, politisko dzīvi Gruzijā), kuras autors ir Leonti Mroveli. Leonti Mroveli bija 11.gs. tautā atzīts Gruzijas vēsturnieks un priesteris, kas savas dzīves laikā bija uzrakstījis vairākas hronikas par Gruziju, taču visievērojamākā hronika bija jau iepriekš pieminētā pirmā grāmata Gruzijas vēsturē „Kartlis Cxrovreba”. (1)
No 3. – 7. gs. Gruzijā plaši attīstījās un izplatījās literatūra par svētajiem, kas saucās par hagiogrāfiju, svēto dzīves apraksti. Visslavenākās trīs hagiogrāfijas ir ”Tutoring of Abo”, ”Tutoring of Shushahanik” un Life of Grigol Khandzteli.
Tad seko 7.gs. ar jaunu gruzīnu literatūras „uzplaukumu”. Viens no slavenākajiem rakstniekiem šajā gadsimtā ir rakstnieks, kura īstais vārds nav zināms, bet vēsturē sauc par caru Vahtanga Gorgaslan (persiešu valodā nozīme vilka galva). Šīs grāmatas, hronikas, ko viņš uzrakstīja nosaukums ir „Cara Vahtanga Gorgaslan hronika” Tajā tiek runāts par politiskajām darbībām cara valdīšanas laikā un stāstīts par to kā cars vēlējās parādīt to, ka visi viņa lēmumi bija pareizi un rezultatīvi, kas veicināja valsts attīstību. Šī grāmata glabājās cara ģimenēs Bagrationi dinastijā. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties