Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:533878
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Grieķu mitoloģijas attīstībā izšķir pirmo, senāko htonisko vai pirmsolimpisko periodu un otro, olimpisko (arī klasisko vai heroisko) periodu. Otrajā periodā grieķu mitoloģijā priekšplānā izvirzās Olimpa mitoloģija, kas iezīmē mākslinieciski izsmalcinātas heroikas rašanos, kļūstot par vienu no reliģisko, sociālo, politisko, tikumisko un filozofisko ideju mākslinieciskās izteiksmes veidiem polisu ideoloģijas ietvaros, par alegoriju, ko plaši izmanto literatūrā un mākslā. Olimpiskā perioda grieķu mitoloģijā līdz ar pāreju uz patriarhātu parādās varoņi, kas pieveic briesmoņus, kuri kādreiz biedējuši cilvēku fantāziju.
Zevs valda pār pasauli, vinš ir visu dievu Dievs, stingri tur rokās stihiju spēkus, tie ir viņa atribūti. Grieķi uzskata, ka no paša Zeva saprātīgās gribas ir atkarīgs, kur un kad viņš izmanto savu varu. Zevs ir Krona un Rejas dēls, tāpēc viņu sauc arī par Kronīdu vai Kronionu. Zevs ir pieskaitāms pie trešās dievu paaudzes, kas gāzusi otro paaudzi – titānus. Zeva pavadoņu vidū ir - Nīke (“uzvara”) –spārnota dieviete, kas simbolizē Zeva varenību, Temīda tiesiskās iekārtas aizstāve, kas uzturas Zeva tuvumā kā viņa labiekārtotās valsts simbols, jautrās, labestīgās un pievilcīgās horas rūpējas par gadalaiku maiņu un atmosfēras nokrišņu taisnīgu sadali.
Olimpa mitoloģijas pirmsākumos rodas jauna tipa dievi. Sievišķās dievības, kas cēlušās no Dievietes Mātes senatnīgā veidola:
Hēra laulības un monogāmās ģimenes aizbildne. Hēra grieķu mitoloģijā ir Zeva sieva un māsa, augstākā Olimpa dieviete, Krona un Rejas meita. Hēras laulība ar brāli ir senās asinsradnieciskās ģimenes rudiments. Hēras laulība nosacīja viņas varu pār pārējām Olimpa dievietēm. Šajā tēlā ir vērojamas senas vietējās pirmsolimpiskās mitoloģijas iezīmes: patstāvība un neatkarība laulībā, pastāvīgas ķildas ar Zevu, greizsirdība, niknums.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1199034
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties