Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:361107
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.12.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vārdiem var būt gan ikdienas nozīme, gan juridiskā nozīme. Veidojot juridiskos tekstus, likumdevējs ir tiesisks ne tika izmantot ikdienas valodā lietotos vārdus to parastajā nozīmē, bet tā piešķir tiem specifisku juridisku nozīmi. Šādus vārdus vai to kopas sauc par juridiskiem jēdzieniem.
Sastopami gadījumi, ka likumdevējs atsevišķos likumos nosaka kādam juridiskam terminam tādu nozīmi, kas atšķiras no vispārējās prakses. Tā, piemēram, likumā par pievienotās vērtības nodokli 1.panta 15.punktā dots jēdziens „ieskaits” skaidrojums. Tas ir šaurāks nekā šā termina izpratne Civillikumā 1846.-1851.pantā. šāda neatbilstība bija viens no pamatiem, lai Augstākās Tiesas Senāta spriedums par pievienotās vērtības ieskaitu tiktu noraidīta SIA „Bovi Holding” kasācijas sūdzība.
Tādejādi vārda juridiskā nozīme atšķiras no ikdienas valodas lietojuma var tikt uzskatīta par vienu no pirmajiem soļiem, kas ved uz vārda juridiskās nozīmes apzināšanu tādā apjomā, kāds nepieciešams konkrētā gadījuma risināšanai.
Gramatiskajā iztulkošanā pienācīga vērība jāvelta tam, ka tiesību tekstos lietojamiem juridiskiem jēdzieniem var būt dažādas abstrakcijas pakāpes, pieaugoša vai krītoša saturiskā noteiktība. Šādus jēdzienus var iedalīt vairākās grupās.
1) viennozīmīgie jēdzieni. To nozīme ir noteikta vai nu ar pašas lietas dabu (Rīga , Latvija, 18. novembris), vai arī ar likumu (Latvijas valsts karogs ir sarkans ar baltu svītru). šādu jēdzienu vārdiskā satura izpratne parasti grūtības nerada.
2) Var būt jēdziens ar skaidru „kodolu” un pietiekami norobežotām „apmalēm”, tas ir, jēdzieni, kuru pamatnozīme ir skaidri saskatāma un izprotama. Parasti šie jēdzieni ir substacionāli, ar reāli pārbaudāmu saturu. Skaidrs „kodols” ir, piemēram, jēdzienam „automašīna” vai „telpa”. Tipiskos gadījumos to saturs ir viegli izprotams. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties