Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:981198
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Grafiti jeb zīmju māksla ir glezniecības stils, kas radies no amerikāņu virziena Hip–Hop, ko 1974.gadā Ņujorkā dibinājis bijušais varenā Bronksas klana vadonis Afriks Bambaatā. Kā „melnās” (afrikāņu, Antiļu, Jamaikas un afroamerikāņu) kultūras izpausme Hip-Hop radīja grafiti mākslu, dejas (breiku, smārfu, hipu) un mūziku (repu). Pilsētu un priekšpilsētu ielas kopienu atstumtība, šo cilvēku dvēseles stāvoklis izpaužas gleznieciskas tieksmes valodā, kas kalpo kā prasība un cīņas līdzeklis pret atstumtību.
B. Boys, virziena Mouv piekritēji, atmasko sabiedrības problēmas, pauž rasu un sociālo minoritāšu protestu, atspoguļo „pilsētas iedzīvotāju frustrāciju, lai radītu savu personisko mākslas formu, nemēģinot izpatikt plašākai publikai”.
Ņujorkas grafiti mākslas pārstāvji „bijuši revolucionāri un dumpinieki.. Daudziem no mums nebija mājvietas. Sabiedrībai mēs bijām zuduši”. (Kviks gleznotājs) Viņi dzīvo Hip-Hop un grafiti mākslai un no tās: „Sākumā tu esi tas, kurš ir Mouv, pēc tam Mouv ir tas, kas ir tevī”. (Bleids gleznotājs)
Pastāv zināma paralēle starp šo ielas mākslu un Mārtina Lutera Kinga politiku rasu vienlīdzības, it īpaši melnādaino, atzīšana. No šīs brīvības tieksmes ap 1968.gadu dzimst tag virziens, kurš iespaidojies no spāņu kultūras un kura nosaukums nozīmē „vārds”. Jaunie melnie tageri ir melno vergu pēcteči. Viņi parakstās zem savas identitātes kopā ar puertorikāņiem, lai tiktu pamanīti. Ar rakstu palīdzību – tekstiem vai parakstiem – viņi izplata savus vēstījumus vai savu klātbūtni pilsētas vidē. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties