Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:873803
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

12. gs otrajā pusē romānikas stilu arhitektūrā un mākslā nomainīja gotika. Gotikas stils ir viens no lielākajiem pasaules fenomeniem. Jau 12.gs vidū rodas pirmās gotikas stila celtnes. savas virsotnes gotika vairumā Eiropas zemju sasniedza 13. gs, bet tās noriets aizsākās 14. – 15. gadsimtā. Tā bija izplatīta visās Rietumeiropas un Viduseiropas zemēs. Katrā Eiropas zemē gotikai bija savas iezīmes un nedaudz atšķirīga periodizācija. Šis stils raksturīgs ne tikai ziedošajiem viduslaikiem, tas kļuva par noteicošo arī vēlajos viduslaikos – gotiskās formas dominēja arhitektūrā un tēlotāja mākslā visu 14. un 15. gadsimtu.
Stila apzīmējums „gotika” radās jaunajos laikos, kad renesanses ideju ietekmē izplatījās priekšstats par viduslaikiem kā par „tumšu”, drūmu un barbarisku laikmetu. Turpmākās paaudzes viduslaiku kultūras sasniegumus neatzina un noliedza, tādēļ vienu no izteiksmīgākajiem arhitektūras stiliem jauno laiku cilvēki nievājoši nosauca „necivilizētās” barbaru cilts – gotu vārdā.
Šis laiks raksturīgs ar plaukstošu pilsētu, zinātnes un celtniecības attīstību, strauju amatniecības un tirdzniecības uzplaukumu. Modās liela interese apgūt tehniskos jauninājumus, papildināt savas zināšanas. Pieauga arī zinātnes nozīme, vairākās Eiropas pilsētās tika nodibinātas universitātes. Reālā pasaule vairs netika pilnībā noliegta, kā tas bija iepriekšējā posmā, bet to sāka uzskatīt arī par Dieva radītu. Tāpēc gotikas posmā mākslas vērtības ir ļoti daudzveidīgu, reizēm pat pretrunīgu noskaņu un izjūtu piestrāvotas.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties