Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:831914
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.07.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jau pirmatnējās kopienas iekārtā apģērbs bija nepieciešams, lai pasargātu ķermeni no saules svelmes, sala un nokrišņiem. Apģērba estētiskais priekšstats attīstījās vēlāk – darba rīku un piederumu apgūšanas procesā. Pakāpeniski radās skaistuma jēdziens, ko izsaka cilvēka individuālā gaume, kas pamatojas uz noteiktu laikmetu estētisko ideālu. Apģērba pilnveidošanas pamatā paliek viņa funkcionālā nozīme un kopš apģērba veidošanās pirmsākumiem tam piemitušas arī sociālas funkcijas.
Apģērbs ir saistīts ar dabas apstākļiem noteiktā reģionā. Klimatiskie apstākļi arī veicina vai noliedz dažādu apģērbu detaļu ieviešanu. Tā attīstība ir atkarīga no sabiedrības attīstības līmeņa un ekonomikas. Tērps ir saistīts ar ētiku. Tās likumi nosaka cilvēku savstarpējās attiecības normas, cilvēka pienākumus pret sabiedrību, ģimeni.
Tērps bez auduma un šūšanas ietver arī aksesuārus, apavus, frizūru, kosmētiku un grimu. Tikai ņemot vērā visus šos komponentus var runāt par tērpu. Tērps – tas ir komplekts, tajā atklājas cilvēka individuālā uzvedība, biogrāfija, sociālais stāvoklis, morāle, tas liecina par domāšanu un izturēšanos sabiedrībā.
Apģērbs ietverdams sevī laikmeta māksliniecisko stilu, izmainās reizē ar to. Tērps jāapskata saistībā ar laikmetu, kad tas veidojies.
No visiem mākslas veidiem apģērbs visvairāk saistīts ar arhitektūru, jo arī apģērbam, tāpat kā arhitektūrai, ir raksturīga sava konstrukcija, forma un eksistē sava konstruktīva skaidrība. Tērps ar krāsas, silueta , faktūras un dekora starpniecību pauž noteiktu stilu. (ievads no kursa darba par Grieķu apģērbu).

Mākslas stila apzīmējumu gotika pirmo reizi sāka lietot Itālijas teorētiķi renesanses laikā apzīmējot ar vārdu mākslu, kas saistījās ar nīstajiem viduslaikiem, jo uzskatīja to par neglītu, “barbarisku”. Vārds gotika ņemts no gotu cilts nosaukuma, jo gotus agrīnās renesanses meistari uzskatīja par antīkās Romas sagrāvējiem. Viduslaikos jauno celtniecības stilu sauca vienkārši par franču modi vai franču manieri. Vēlāk vārds gotika zaudēja savu nicinošo nozīmi un ar to sāka apzīmēt tikai klasisko un vēlo viduslaiku mākslu. Šodien ar vārdu gotika apzīmē viduslaiku mākslu apmēram no 12. gs. vidus līdz 15. gs. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties