Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:704430
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.02.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Mīti    3
  Rituālu nozīme senajam cilvēkam    3
  Iniciācija un vārda došana    4
  Precības    5
  Bēres un upurēšana    6
  Izmantotā literatūra    8
Darba fragmentsAizvērt

Mīti
Mīti ir stāsti par dieviem un dievišķiem varoņiem. Tie vēsta par visa iesākumu un beigām, par pasaules radīšanu un galu, par dzīvi un nāvi. Mīti dod atbildes uz jautājumiem, kāpēc dzīvē viss notiek tā un ne citādi.
Visur, kur vien ļaudis dzīvojuši, tie atstājuši nostāstus par to, kā tapusi pasaule, kā radušies cilvēki un zvēri, ko darījuši viņu pielūgtie dievi. Kas vienam ir mīts, tas citiem var būt ticība, kas vienam šķiet patiesība, citam liekas izdomājums. Jebkuras tautas mitoloģijas pamatā ir mīti par pasaules radīšanu, tāpēc nav jābrīnās, ka katrai tautai ir sava versija par pasaules izcelšanos, pamazām salīdzinot šos nostāstus iezīmējās viens kopīgs modelis.
Mīti ir cilvēces sapņi. Tāpat kā sapņi, tie dažreiz ir stipri dīvaini, citreiz – pavisam pazīstami. Cittautietim diezin vai izdosies pilnībā izprast mīta patieso nozīmi, iegūt atklāsmi, ko tas spēj sniegt piederošajam pie attiecīgās tautas. Vienmēr atradīsies kaut kas, ko mēs nesapratīsim vai neuztversim vai kaut kas ticis sagrozīts tulkošanas vai stāstīšanas gaitā. Tāpat kā tas ir ar dzeju, mīti atvēsinās cilvēkus, kas centīsies tos pilnībā izskaidrot, un piesaistīs tādus, kas vēlēsies tajos klausīties un tos izprast.
Mīti sniedz zināšanas, savu slēpto nozīmi un noslēpumus stātu formā. Mīti radušies, pastāvējuši un mainījušies tāpēc, ka cilvēkiem visā pasaule patīk stāstīt un klausīties nostāstus. Prieks, sajūsma, izpratne, runa, klausīšanās un zināšanas, tāda ir mīta būtība.
Mīts palīdz izprast, kā izveidojušies kalni, upes, ezeri, kā radušies cilvēki un kā viņi iemācījušies runāt, medīt, sēt un pļaut, kā arī ievērot paražas. Šodienas cilvēks šādus aprakstus labākajā gadījumā uztver kā pasaku, taču senais cilvēks pret tiem attiecās pavisam savādāk.
Mītus paaudze paaudzei nodod ne tikai mutvārdos vai rakstos, bet arī ar rituāliem, dejām, teatrāliem uzvedumiem un mākslas darbiem.

Rituālu nozīme senajam cilvēkam

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties