Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:916339
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.07.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 26 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Organizētās noziedzības jēdziens un būtība    6
2.  Organizētā noziedzība krīzes apstākļos un ārpus tiem    8
3.  Organizētās noziedzības līmenis Latvijā un globālā mērogā    14
3.1.  Globālās krīzes sekas    19
3.2.  Organizētās noziedzības tendences    20
4.  Organizētās noziedzības līmeņa izmaiņas ekonomiskās situācijas ietekmē    22
  Secinājumi un priekšlikumi    25
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    26
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Referātā „Globālā krīze un organizētā noziedzība“ tiek apskatīti vairāki jēdzieni, kas cieši saistīti savā starpā un viens otru papildina. Pirmkārt „globālā krīze” – jebkuram indivīdam krīze saistās ar kādu negatīvu situāciju, kas radusies no šī indivīda atkarīgu vai neatkarīgu apstākļu dēļ un pastāv kādu noteiktu laiku. Jēdziens „globālā krīze” ir daudz plašāks, tas ietver sevī milzīgu teritoriju un grūti ietekmējamus procesus.
Ekonomikā krīze nozīmē noteiktu ekonomikas attīstības cikla fāzi, kas seko pēc uzplaukuma perioda. To raksturo patēriņa pazemināšanās, peļņas un uzņēmējdarbības iespēju samazināšanās, nepārdoto preču krājumu palielināšanās. Krīzes laikā ražošanas un pakalpojumu apjoms samazinās, daudzi uzņēmumi kļūst nerentabli un pieaug bezdarbnieku skaits. Pēc tam seko depresijas fāze. Šādos apstākļos ir vērojama politiskās situācijas saasināšanās, kas pēc savas būtības atšķiras ar iespēju trūkumu turpmāku prognožu precīzai izvirzīšanai.
Grūti precīzi prognozēt mūsdienu krīzes pastāvēšanas laika periodu. Pirmkārt, to kavē nepietiekoša informācija, otrkārt, politiskie aspekti, kas ekonomistiem nav pilnībā pieejami.
Vēl sarežģītāk ir veikt organizētās noziedzības analīzi krīzes apstākļos – statistikas datu bāzēs nav izdalīta atsevišķa informācija par noziedzīgajiem nodarījumiem, kuri veikti organizētās grupās; jēdziens „globālā krīze” Latvijai ir mazpazīstams. Tas tāpēc, ka ilgstošu laika periodu valsts atradās PSRS sastāvā, kuras vadošie politiskie un ekonomiskie spēki uzskatīja, ka šajā savienībā nepastāv organizētā noziedzība, neatzina ASV un Eiropas valstu problēmas kā saistošas arī savai lielvalstij, līdz ar to arī jebkāda veida krīze netika atzīta par saistošu PSRS teritorijai.
Izvēlētās tēmas pamatojums. Eiropas Savienības valstīs, arī Latvijā, noziedzības apkarošanas jomā organizētās noziedzības apkarošana ir prioritāte – cīnoties pret to kompleksi, tiek apkarots noziedzības kodols un tādējādi novērsts cilvēku dzīvības un veselības apdraudējums, kā arī valsts un sabiedrības aplaupīšana. Diemžēl Latvijā visbiežāk tiek atklāti konkrēti noziedzīgi nodarījumi un notiesāti to tiešie izpildītāji, bet reti izdodas pierādīt vienota organizētās noziedzības grupējuma vainu daudzos visdažādākajās jomās pastrādātos noziedzīgos nodarījumos. Par to liecina arī statistika, organizētā grupā izdarīto noziedzīgo nodarījumu skaits ir lielāks nekā uzsākto kriminālprocesu skaits, savukārt notiesāto cilvēku skaits, par noziedzīgiem nodarījumiem organizētās grupās ir vēl mazāks. Pie tam šeit ir jāņem vērā arī tas apstāklis, ka terminu „organizēta grupa” var piemērot arī citām, ar organizēto noziedzību nesaistītām noziedznieku grupām (piemēram, dzīvokļu zagļiem). Globālās krīzes apstākļos organizētā noziedzība kļūst vērienīgāka savā apjomā un to ir sarežģītāk kontrolēt.
Izvirzītie mērķi: Veikt pieejamās informācijas analīzi par globālo krīzi un organizēto noziedzību, lai varētu izveidot pētījuma teorētisko modeli un izdarīt secinājumus.
Uzdevumi:
veikt organizētās noziedzības līmeņa noteikšanu Latvijā un globālā mērogā;
veikt salīdzināšanu krīzes apstākļos un ārpus tiem;
izpētīt normatīvos aktus, kas attiecas uz pētāmo tēmu;
izpētīt dažādu politiķu un ekonomistu viedokļus par organizētās noziedzības attīstību krīzes apstākļos un salīdzināt viņu izvirzītos priekšlikumus organizētās noziedzības samazināšanai.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1127162
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties