Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:254173
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Ģimenes terapijas būtība    4
2.  Psihoanalītiskā ģimenes terapija    6
3.  Berta Helingera sistēmiskā ģimenes terapija    8
4.  Stratēģiskā ģimenes terapija    10
5.  Komunikatīvā ģimenes terapija    13
6.  Ģimenes uzvedības terapija    15
7.  Pāru terapija    17
  Secinājumi    18
  Izmantotā literatūra    19
Darba fragmentsAizvērt

7. Pāru psihoterapija
Pāru psihoterapija pārstāv īpašu psihoterapijas formu, kura ir orientēta uz laulāto pāri un tās psiholoģiskajām problēmām. Pāris ir visas ģimenes fundaments (pamats). Ja šī savienība ir stipra, tad partneri spēj labi sadarboties savā starpā, ar saviem bērniem un citiem tuviniekiem. Pāru terapija būs vairāk piemērota ja ir seksuālas problēmas un ja briest šķiršanās. Katrs pāris, kurš nespēj risināt savus konfliktus patstāvīgi var gūt labumu no pāru terapijas. Tā palīdz laulātam pārim pārvarēt ģimenes konfliktus un krizes situācijas, sasniegt harmoniju savstarpējās attiecībās, nodrošināt savstarpēju prasības apmierinājumu. Tāpat arī pāru terapija reizēm ir ieteicama arī pacientiem, kuri iet individuālajā terapijā, un kuru laulība vai partnerattiecības ir nestabilas.
Terapijas laikā tiek analizētas partneru neatbilstīgās gaidas, viņi mācās pazīt savas kļūdas mēģinot atrisināt konfliktus, iegūst pieredzi atzīt otru cilvēku kā patstāvīgu personību ar savām, bieži atšķirīgām, vajadzībām. Pāru terapijas galvenais mērķis ir palīdzēt cilvēkiem sākt sarunāties abiem saprotamā valodā, tā lai viņiem vairs pie terapeita nav jānāk. Pāru terapijas ilgums ir ļoti individuāls, katrā ziņā ātrāk kā pēc 10 reizēm uzlabojumi parādās reti.
Jāuzsver, ka pāru psihoterapija dalās divās formās - kā patstāvīga psihoterapijas metode un kā ģimenes psihoterapijas etaps. Bet mūsdienās pāru psihoterapijā galvenokārt lieto dinamiskās, biheivioristiskās un humanitāri-psiholoģiskās pieejas.
Pie dinamiskās pieejas pāru disharmonija ir aplūkojama no abu laulāto iekšējās uzvedības motivācijas redzes viedokļa. Dinamiskajā pāru terapijā mēģina dziļāk izpētīt kā tagadnes pāra attiecības ietekmē tie konflikti un īpatnības ko partneri ieguvuši savu vecāku ģimenēs. Biheivioristiskā pieeja pāru psihoterapijā virziens vispirms vērsts uz partneru uzvedības izmaiņām ar nosacīšanas un apmācības metodēm. Tāda pieeja nodrošina:
1. nepieciešamo sociālu zināšanu un iemaņu saņemšanu, īpaši saskarsmes jomā un radušos problēmu kopīgam risinājumam;
2. laulāto izlīguma izstrādi un realizāciju par savstarpējām uzvedības izmaiņām.
Biheivioristiskais virziens pāru psihoterapijā mūsdienās tiek izplatīts visās pasaules valstīs. Tajā visbiežāk tiek izmantoti: laulāto kontraktu slēdzieni, komunikatīvie treniņi (konkrētāk, konstruktīva strīda formā), problēmu risinājuma tehnikas u.c.
Bet humānistiskās pieejas pamatā pie laulāto attiecību psiholoģiskās korekcijas ir priekšstati par to, ka harmoniskas laulības pamatu veidot atvērtība, autentiskums, tolerance, vajadzība pašatklāsmē, piederība citam un katras personības neatkarīga attīstība. Humānistiskā virziena laulāto psihoterapijā psihoterapeits rada nosacījumus, kuros laulātie tiecas uz savu jūtu verbalizāciju un pie savstarpējas saprašanās uzlabojuma.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties