Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:633051
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.05.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Ģimene ir uz laulības vai radniecības sakaru pamata izveidota sociāla grupa, kuras locekļi dzīvo vienkopus un kopīgi saimnieko, atbild cits par citu. Šo sabiedrības pamatkolektīvu raksturo sarežģītā sistēmā ietvertas attiecības starp laulātajiem, vecākiem un bērniem, brāļiem un māsām, citiem radiniekiem [1., 203].
Ģimenei ir galvenā nozīme iedzīvotāju atražošanā, t.i., skaita un sastāva atjaunošanas procesā, kas saistīts ar paaudžu maiņu. Jauna dzīvība rodas pretēja dzimuma pieaugušo cilvēku kopdzīvē un viņu gādībā aug līdz brīdim, kad jaunais sabiedrības loceklis spēj patstāvīgi strādāt. Jaunā sabiedrības locekļa veidošanās ģimenē notiek, viņam pašam aktīvi līdzdarbojoties [1., 203].
Starp ģimeni un sabiedrību, kas atrodas savstarpējā atkarībā un mijiedarbībā, pastāv sarežģītas un daudzveidīgas attiecības. Nebūtu pareizi uzskatīt sabiedrību vienkārši par daudzu ģimeņu apvienojumu. Ģimene ir svarīgs elements sabiedrības dzīvē, taču tās esamību, struktūru, funkcijas un raksturu nosaka ne tikai sabiedrība, bet arī citi objektīvi un subjektīvi faktori, piemēram, ģeogrāfiskā vide, klimatiskie apstākļi, katra ģimenes locekļa personība, ģimenes kolektīvā apziņa [1., 203].
Lai jaunie vecāki varētu panākt pilnvērtīgu bērna attīstību ģimenē, viņiem jāapzinās audzināšanas mērķis – vispusīgas un harmoniski attīstītas personības veidošana – un tādejādi jāveic uzdevumi bērna fiziskajā, intelektuālajā, tikumiskajā, estētiskajā, ekoloģiskajā audzināšanā un darbaudzināšanā.

Ģimenes funkcijas
Ģimene var pastāvēt un attīstīties, ja tā veic sabiedrības un katra cilvēka dzīvē nozīmīgas funkcijas. Ar ģimenes funkcijām ( no latīņu vārda functio – izpilde, darbība) saprot ģimenes kolektīva un atsevišķu tās locekļu darbības virzienus, kas izsaka ģimenes sociālo lomu un būtību. Funkciju saturu ietekmē vairāki faktori: sabiedrības izvirzītās prasības ģimenei, ģimenes tiesības un morāles normas, sabiedrības reālā palīdzība ģimenei. Prasības un palīdzība ir vēsturiski mainīgas. Līdz ar to mainīgas ir arī ģimenes funkcijas [1., 203].
Visi cilvēki ir saistīti ar ģimeni – nākt šajā pasaulē, augt, attīstīties – bez ģimenes tas vēl nenosauktais nav iespējams. Vairumā gadījumu, pirmā, paliekošā un visnoturīgākā dzīves pieredze veidojas tieši ģimenē. Tā ir bērna mācīšanās vieta, kurā apgūst pirmās komunikācijas prasmes un attieksmes pret sevi un visu apkārtējo. Zelmenis uzsver, ka vecāki ar savu personīgo piemēru veido bērnu prasmes un attieksmes.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties