Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:695236
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.06.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Bizantiešu sabiedrības stūrakmens bija ģimene. Tā viņiem bija tik liels atbalsts, ka gan augstākajos, gan zemākajos slāņos deva priekšroku lielai, nevis individuālai, mazai ģimenei. Precētie dēli reti aizgāja no saviem vecākiem – jebkurā gadījumā ne līdz 24 – 25 gadu vecumam, kad sasniedza tiesības rīkoties ar īpašumu. //Normālos apstākļos katrai ģimenei bija sava māja. Dzīvot kopā ar vēl kādu ģimeni skaitījās nelaime – galējas nabadzības pazīme.//
Privātmājās bija īpaši sievietes apartamenti (t.s. gynaikonitis). Šādas izolācijas galvenais iemesls bija ģimenes gods. Kā 11.gs. rakstījis kāds bizantiešu autors, netikla meita nodara postu un ļaunumu ne vien sev pašai, bet arī saviem vecākiem un radiniekiem. Teorētiski sieviete nepieņēma viesus. Sieviete drīkstēja piedalīties ģimenes viesībās, tomēr tai bija jāpazūd, ja tika pasniegts vīns vai sākās izpriecas. Jebkāda šo noteikumu pārkāpšana deva vīram tiesības šķirties .
Attiecības ģimenē vairāk veidojās, balstoties nevis uz likumiem, bet tradīcijām un reliģiskajiem priekšstatiem. Lielākā ietekme ģimenē sievietei bija zemākajos sabiedrības slāņos. Viņa ne tikai noteica mājas kārtību, pildīja ar to saistītos saimnieciskos pienākumus, bet arī nereti palīdzēja vīram lauku darbos. Viens no laikietilpīgākajiem ikdienas darbiem mājās bija aušana.
Sievietes stāvokli vīra ģimenē, protams, noteica arī viņas izcelsme un pūra lielums. Balstoties uz kristīgajām tradīcijām un to, ka tieši sieviete bija vainojama pie cilvēku izdzīšanas no Paradīzes, ģimenē vienmēr pēdējais vārds palika vīram vai viņa tēvam.
LAULĪBAS.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1209529
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties