Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:575717
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gāzbetona, kas ir porainas struktūras mākslīgs akmens materiāls, izgatavošanas tehnoloģijas principi tika atklāti 1920.-30.-jos gados Somijā un Zviedrijā. Divas pirmās gāzbetona izstrādājumu ražošanas rūpnīcas tika izveidotas Zviedrijā, no kurienes nāk arī šī materiāla vecākās un pazīstamākās preču zīmes Siporex un Ytong. 1930.-to gadu beigās Siporex rūpnīca darbojās arī Lavijā.
Gāzbetona starptautiskais nosaukums angļu valodā ir Autoclaved Aerated Concrete, saīsināti AAC vai arī aircrete, vācu valodā porenbeton.
Šodien gāzbetona izstrādājumu ražošanas tehnoloģijas un iekārtu attīstību nevar salīdzināt ar tā ražošanas sākuma gadiem, un tas vēl reljefāk izceļ šī materiāla unikālās īpašības-vieglumu, vienlaikus ar stiprību, kas iekļauj vienā materiālā kā siltināšanas, tā arī konstruktīva materiāla īpašības. Mūsdienās gāzbetons tiek ražots daudzās valstīs visās pasaules daļās ar desmitiem dažādu preču zīmju nosaukumiem- Eiropā bez jau iepriekš nosauktajiem pazīstamākie ir Celcon, Tharmalite un Durox Lielbritānijā un Xella un Porit Vācijā. Visā pasaulē gada laikā tiek saražots desmitiem miljonu kubikmetru gāzbetona izstrādājumu.
Klasiskā t.sk. arī AEROC gāzbetona visas galvenās izejvielas ir dabīgie minerālmateriāli- cements, kaļķi un smalki samaltas smiltis. Gāzbetons (vai porainais betons) satur lielu daļu gaisa, kas atrodas materiāla slēgtajās porās. Gāzbetona izstrādājumu kvalitāte lielā mērā ir atkarīga no izejvielām un ražošanas tehnoloģijas, kas dažādās rūpnīcās var krasi atšķirties.
AEROC gāzbetona bloku ražošanas procesu var nosacīti salīdzināt ar maizes cepšanu.
Izejmaterialu un ūdens maisījumam („mīklai”) pievieno, kā reaģentu alumīnija pulveri („raugu”), kā rezultātā ar materiāla uzbriezšanu notiek ūdeņraža atdalīšanās un materiālā veidojas slēgta poru struktūra.
Pēc uzbriezšanas („mīklas pacelšanās”) masu, kas ir apmēram plastelīna biezumā, sagriež ar griežammašīnu stieplēm vajadzīgo izmēru izstrādājumos („maizes klaipiņos”). Galīgo stiprību AEROC izstrādajumi sasniedz autoklāvos („maizes krāsnī”), kur tos termiski apstrādā ar tvaiku augstas temperatūras un spiediena režīmā.
Autoklavēšanas procesa gaitā no izejmateriāliem rodas jauns homogēns minerāls – tobermorīts, kurš kopā ar poraino struktūru piedod materiālam vienlaicīgi stiprību un vieglumu.
Pēc autoklavēšanas AEROC izstrādājumi tiek iepakoti - novietoti uz koka palikņiem un pārklāti ar termoplēvi. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties