Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:404882
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.03.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 22 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Galvojuma jēdziens un būtība    3
2.  Galvojuma nodibināšana un izbeigšanās    9
3.  Galvojuma piemērošana un ar to saistītā problemātika    15
  Nobeigums    20
  Izmantoto avotu saraksts    23
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums
Galvojums ir uz līguma pamata nodibināta saistība saskaņā ar kuru galvotājs uzņemas izpildīt parādnieka uzņemtās saistības, kad pats parādnieks tās nespēj izpildīt.
Neskatoties uz galvojuma institūta seno vēsturi praksē joprojām pastāv dažādi aspekti, kas ietekmē galvojuma institūta vienveidīgu piemērošanu.
Realizējot referātam izvirzīto mērķi un uzdevumus autore nonāca pie šādiem secinājumiem:
1) Būtiskākā pazīme, kas raksturo galvojumu ir tā akscesoritāte. Saskaņā ar CL 1692. panta noteikumiem galvojums ir līgumslēgšanas ceļā vienpusēji uzņemta, no galvenās saistības nošķirta, taču no tās atkarīga paša galvinieka saistība pret citas personas (galvenā parādnieka) kreditoru. Kaut arī galvojums ir paša galvinieka saistība, tā saskaņā ar akcesoritātes principu – kā papildu saistība – ir piesaistīta galvenajai saistībai. Proti, pēc vispārīgā principa galvinieka saistība tās rašanās, apmēra un turpmākas pastāvēšanas ziņā ir (pastāvīgi) atkarīga no galvenās saistības Tāpat arī galvinieka saistībai atbilstošā galvojuma prasījuma realizējamība ir atkarīga no galvenajai saistībai atbilstošā galvenā prasījuma realizējamības (akcesoritātes princips). Proti, šis princips aizsargā galvinieku no pienākuma izpildīt vairāk, nekā būtu jāizpilda galvenajam parādniekam, jo galvinieka saistībai principā jāatbilst galvenā parādnieka saistībai un galvinieka atbildība nedrīkst pārsniegt galvenā parādnieka atbildību.
2) Civillikuma 1712.pants paredz, ka galvojums izbeidzas ar ikvienu notikumu, kas atsvabina galveno parādnieku. Lai arī komercsabiedrības izslēgšana no komercreģistra, izbeidzot maksātnespējas procesu sakarā ar bankrota procedūras pabeigšanu, ir notikums, kas izbeidz tiesību subjektu un līdz ar to, neesot tiesību un saistību pārņēmējam, izbeidz arī tā saistības, Tiesu praksē - ja līguma parakstītājs kā fiziska persona uzņemās saistības kā pats parādnieks atbildēt pārdevējam ar visu savu kustamo un nekustamo īpašumu, kas segtu pamatparādu, soda naudu un līgumsodu, tas tomēr nav uzskatāms par notikumu, kas saskaņā ar Civillikuma 1712.pantu izbeidz galvojumu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties