Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:849485
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.07.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 29 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Galvojuma jēdziens    4
2.  Garantija vai galvojums    6
3.  Galvojums kā akcesoriska saistība    8
4.  Galvojuma līguma problemātika    15
5.  Tiesu prakses nolēmumu izvērtējums    20
  Secinājumi un priekšlikumi    24
  Izmantotā literatūra un avoti    27
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi un priekšlikumi
1) Par galvinieku saskaņā no civiltiesisko attiecību subjekta viedokļa var būt jebkura rīcībspējīga persona – fiziska un juridiska. Tomēr atsevišķām juridiskām personām pastāv ierobežojumi vai noteikta īpaša kārtība, kādā dodams galvojums. Saskaņā ar likumu ‘’ Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu’’ ierobežojumi sniegt galvojumus un garantijas ir pašvaldībām, valsts un pašvaldību iestādēm, kapitālsabiedrībām, līdz ar ko, tiesība sniegt galvojumu nav absolutizējama.
2) CL nesatur nekādas speciālas normas attiecībā uz garantijām. Līdz ar ko, pēc pastāvošā regulējuma galvojumu un garantiju uztver kā sinonīmus, ja vien speciāli normatīvi akti neparedz ko citu.
3) Tomēr, garantija atšķiras no galvojuma ar to, ka tai ir patstāvīgs raksturs – tā nebeidz pastāvēt gadījumos, kad pats pamatlīgums tiek atzīts par spēkā neesošu.
4) Normatīvajos aktos un juridiskajā literatūrā, kā arī līgumos un tiesu spriedumos ir jāsastopas ar jēdzieniem – galvojums un garantija, tādējādi radot jautājumus par šo jēdzienu interpretāciju, jo garantija nebeidz pastāvēt gadījumos, kad galvenais līgums tiek atzīts par spēkā neesošu, tādēļ autors izsaka priekšlikumu:
4.1. Grozīt CL 1691.pantu no šādas redakcijas – ‘’ Saistību spēku bez ķīlas tiesības (1278. un turpm.p.) pastiprina: 1) ar galvojumu, 2) ar līgumsodu un 3) ar rokas naudu’’ uz šādu redakciju - ‘’ Saistību spēku bez ķīlas tiesības (1278. un turpm.p.) pastiprina: 1) ar galvojumu, 2) ar garantiju 3) ar līgumsodu un 4) ar rokas naudu .’’
5) Normatīvajos aktos, publikācijās vai pieejamajā literatūrā, netiek precīzi formulēts gadījums, kas notiek ar galvojuma saistību pēc maksātnespējīgas juridiskas personas izslēgšanas no Komercreģistra.
6) Normatīvajos aktos nav noteikts kas notiek pēc maksātnespējīgas fiziskas personas saistību dzēšanas procedūras termiņa beigām.
7) Neekspromisoriskā galvojumā gadījumā, saskaņā ar CL 1703.panta pirmo daļu, kreditors ir tiesīgs uzreiz griezties pie galvinieka, ‘’ja galvenais parādnieks atrodas prombūtnē vai galvinieks nevar uzdot viņa dzīves vietu.’’ Šeit gan, nepieciešams precizēt gadījumus, kad kreditors ir tiesīgs griezties uzreiz pie galvinieka, autors izsaka priekšlikumu grozīt CL 1703.panta pirmo daļu uz šādu redakciju:
7.1. Kreditors ir tiesīgs uzreiz griezties pie galvinieka ja galvenais parādnieks atrodas prombūtnē vai galvinieks nevar uzdot viņa dzīves vietu un ir izdarījis visu iespējamo un veicis visus nepieciešamos pasākumus, lai atrastu pašu parādnieku.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1244522
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties