Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:461481
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.01.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Cukura diabēts tiek uzskatīts par ekonomiski attīstīto valsts slimību, jo tā augstā izplatība tiek saistīta ar cilvēka mūža ilguma palielināšanos, mazkustīgu dzīvesveidu un lieko svaru. Galvenā saslimstības ar cukura diabētu problēma ir tā komplikāciju attīstība, kas ir par iemeslu invaliditātei vai pat nāvei. Kopumā Latvijā 2011. gadā uzskaitē bija gandrīz 77 tūkstoši cukura diabēta pacientu, bet no jauna reģistrēti - gandrīz 7 tūkstoši pacientu. Tas skaidrojams ar sabiedrības novecošanos, ar neveselīgu dzīvesveida paradumu izplatību, aptaukošanās izplatības pieaugumu sabiedrībā, kā arī ar diagnostikas uzlabošanos. Cukura diabēta pacientiem kā komplikācija slimībai var attīstīties izmaiņas dažādās orgānu sistēmās, un bieži vien tieši komplikācijas izraisa nopietnākās veselības problēmas.6 Cukura diabēta komplikācija ir arī diabētiskā nefropātija, kas ir progresējoša slimība un var izraisīt nieru mazspēju. Nieru mazspēja 2011. gadā reģistrēta 1,2% 1. tipa cukura diabēta pacientu, 0,4% - 2.tipa un 0,9% - cita tipa pacientu. Dinamikā nieru mazspējas īpatsvars diabēta pacientiem mazinās. Cukura diabēta izraisīti nervu un asinsvadu bojājumi ir visbiežākais kāju amputāciju cēlonis, kas nav saistīts ar nelaimes gadījumiem un traumām. 2011. gadā kājas amputācija veikta 0,9% - 1.tipa, 0,4% - 2.tipa un 0,6% cita precizēta cukura diabēta pacientiem. Šis rādītājs dinamikā būtiski nemainās.
Mēs katrs ja gribam, tad varam censties izvainīties no neinfekcijas slimībām, nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm un pievērst stipru uzmanību veselīgam dzīves veidam, ēdot veselīgus produktus.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties