Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:889822
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Svarīgākie starptautiskie tiesību avoti ir pakti (piemēram, „ANO Starptautiskais pakts par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām”), konvencijas („Eiropas Cilvēktiesību konvencija”), protokoli un deklarācijas („ANO Vispārējā cilvēka tiesību deklarācija”) , rezolūcijas un pamatprincipi.
Izpētot dažādas cilvēktiesību literatūras materiālus, nākas saskarties ar cilvēka tiesību iedalījuma veidu dažādību, tomēr, manuprāt, vislabāk tiesības iedalīt trīs lielās grupās: pilsoniskās un politiskās tiesībās; ekonomiskās, sociālās un kultūras tiesībās; atsevišķu cilvēktiesību saturs. Pilsoniskās un politiskās tiesības, kas sevī ietver diskriminācijas aizliegumu, tiesības uz dzīvību, verdzības aizliegumu, spīdzināšanas aizliegumu, tiesības uz personas brīvību un drošību, tiesības uz taisnīgu tiesu, tiesības uz privāto dzīvi, tiesības stāties laulībā, reliģijas, vārda brīvību, tiesības uz īpašumu, politiskās tiesības, tiesības uz pilsonību u.c. tiesības; vēl izšķir ekonomiskās, sociālās un kultūras tiesības; solidaritātes tiesības un papildus atsevišķas cilvēktiesības (bērna tiesības, sieviešu tiesības, mazākumgrupu (minoritāšu) tiesības, bēgļu tiesības u.c. tiesības).
Ar terminu „pilsoniskās” tiesības apzīmē tiesības, kas piemīt ikvienam cilvēkam un bez kurām dzīve mūsdienu sabiedrībā nebūtu iespējama. Kopā ar politiskajām tiesībām vēsturiski tās apzīmē kā „pirmās paaudzes” tiesības, kuras attīstījās franču un amerikāņu laikā 18. gadsimtā. Tām ir vairāk negatīvs, nekā pozitīvs raksturs, t.i., šīs tiesības uzliek valstīm pienākumu atturēties no kādas darbības, piemēram, neatņemt cilvēkam dzīvību, nespīdzināt u.tml. Tomēr nav iespējams un nav arī nepieciešams pilnībā nodalīt valsts negatīvo pienākumu neiejaukties pilsonisko un politisko tiesību baudīšanā no pozitīvā valsts pienākuma nodrošināt, lai cilvēks varētu savas tiesības īstenot. Valstij ir jārada tāda likumu un institūciju sistēma, kura dod iespēju cilvēkam baudīt pilsoniskās un politiskās tiesības un arī visas citas tiesības.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1124055
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties